- hirdetés -

Hétfőn ülésezett a Cigány Kisebbségi Önkormányzat. A jövő évi munkaprogram elfogadása mellett Mikulás-csomag osztásáról és a kisebbségek napja megrendezéséről döntöttek.
A 2009 áprilisa óta indult közcélú munkaprogram keretében eddig százan jutottak munkához, nemcsak romák – mondta el  Simondán Gusztáv CKÖ elnök. December 31-ig még 15-en dolgoznak a program keretében és reméli ez a lehetőség a jövőben is folytatódik. Lakatos Tibor külsős tag arról tájékoztatott, hogy megjelent a roma ösztöndíj pályázatról szóló kiírás, felhívásukra már sokan jelentkeztek.

Fontos a tájékoztatás

Módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot, amire azért volt szükség, mert új testület állt fel, és a feladatalapú támogatás igényléséhez ezt a változást szükséges bevezetni. Elkészült a CKÖ jövő évi programja is: 2011-ben fontosnak tartják a társadalmi, kisebbségi tömegtájékoztatást az írott vagy elektronikus sajtóban. Roma identitást megőrző programokat szerveznek, így többek között gyermeknapot, roma vers és prózamondó versenyt, gasztronómiai napokat, roma tábort, cigánybált, roma nyugdíjas napot, Mikulás-ünnepséget és kisebbségek napját.
Terveik között szerepel a CKÖ székhelyének átalakítása, felújítása, valamint a működéshez szükséges eszközök pótlása. A Pacsirta utca 8. szám alatt napi rendszerességgel tartanak ügyfélfogadást. A cigány gyermekek felzárkóztatása érdekében pedig folytatják azt az oktatási programot, amit az idén kezdtek el. A roma munkanélküliek foglalkoztatását munkahelyek felkutatásával segítik elő. Ennek érdekében kapcsolatot tartanak a Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ orosházi kirendeltségével, a megyei roma foglalkoztatás-szervező menedzserrel, vállalkozókkal, munkáltatókkal, valamint a települési önkormányzattal.
Az ülés további részében döntöttek arról, hogy december 5-én a leginkább rászoruló családoknak Mikulás-csomagot adnak. Erre 60 ezer forintot különítettek el. A kisebbségek napját december 17-én rendezik meg, ezen átadják az „Orosháza Város Cigány Kisebbségekért” díjat. Az ünnepségre 80 ezer forintot különítettek el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.