- hirdetés -

A cukorbetegség elleni küzdelemre, a betegség veszélyeire hívta fel a figyelmet az Innovatív Orosházi Kistérségért Közhasznú Egyesület (INOKE) szombaton rendezett diabétesz és egészségnapja.
Az INOKE 2007. márciusában alakult 18 fővel. Tagjaik főként fiatalok, akik felelősséget éreznek Orosháza és környéke fejlődéséért. Fő tevékenységi körük a környezetvédelem, vidékfejlesztés, hagyományőrzés, egészségmegőrzés, karitatív tevékenység.
A diabétesz és egészségnapot negyedik alkalommal szervezték meg az okmányiroda épületében. A rendezvényt mindig november 14-éhez közeli időpontban tartják, hisz ekkor van a Diabétesz világnapja. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire. Vércukorszint, vérnyomás, testtömeg index méréssel, egyéni és csoportos tanácsadással, előadásokkal, a cukorbetegek által fogyasztható termékbemutatóval, kóstolóval, valamint egészségügyi eszközök, készítmények bemutatójával és vásárával várták az érdeklődőket. A délelőtt folyamán minden adva volt ahhoz, hogy a cukorbetegeknek segítséget nyújtsanak a mindennapokban betegségük megfelelő kezelésére, az egészséges embereknek pedig a megelőzéséhez.

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A rendezvény sikerességét bizonyítja, hogy 2007-ben az első alkalommal tartott diabétesz és egészségnapon az érdeklődők száma alig érte el a százat, addig tavaly már mintegy félezren látogattak el és közülük nagyon sokan igénybe is vették a vizsgálatokat. Kabódi Imre az INOKE alelnöke elmondta, egyre több együttműködő partner segíti rendezvényük sikerességét, számuk az idei évben meghaladta a húszat.

A diabétesz népbetegség

Belláné Dananai Anita körzeti nővér mérte a vércukorszintet a rendezvényen. Elmondta, a diabétesz népbetegségnek számít, munkája során nagyon sok cukorbeteggel találkozik. Fontos lenne a prevenció, mindenképpen figyelnünk kell táplálkozásunkra: nem mindegy hogy mit eszünk és mennyit, és fontos a rendszeres testmozgás. Bármely korosztály érintett lehet, már egészen kisgyermekkorban kialakulhat cukorbetegség, náluk a tablettás kezelés nem megoldott, csakis inzulinos kezelést kaphatnak. A tapasztalatok azt mutatják, akik gyermekkorukban válnak cukorbeteggé, felnőttkorukra nagyon jól megtanulják, hogyan kell bánni ezzel a betegséggel.

Világszerte több mint 250 millió, míg hazánkban 700 ezer ismert cukorbeteg él – ennek azonban többszöröse lehet azon gyanútlanok száma, akik nincsenek tudatában betegségükkel, hiszen a 2-es típusú diabétesz eleinte teljesen tünetmentes.

Kovács Lajosról 25 évvel ezelőtt, egy orvosi vizsgálat során derült ki, hogy cukorbeteg. Különösebb tünetei nem voltak, édességet, tésztaféléket nagyon ritkán fogyasztott. Sokat dolgozott, véleménye szerint a felgyülemlett feszültség okozhatta cukorbetegségét. Azóta is figyel arra mit eszik és sokat mozog, ennek köszönhetően még mindig gyógyszeres kezelést kap és nem kell inzulinoznia magát. A rendezvényen is igénybe vette a vércukorszint mérést, melynek eredménye teljesen rendben volt.
Dragonya Zoltán egyesületi tag annál a készüléknél segített, ahol testsúlyt, testtömeg indexet és vérnyomást lehetett mérni. Elmondta, akik eddig igénybe vették a készüléket, azok legtöbbjénél megfelelő volt a vérnyomás, viszont gyakori volt a túlsúly. Őket táplálkozási tanácsokkal látták el.
A rendezvény mindenképpen elérte célját, hiszen több emberről is kiderült, változtatnia kell életmódján, hogy ne legyen nagyobb baj a későbbiekben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.