- hirdetés -

Megrongálták a Szarvasi úton a szelektív hulladékgyűjtőket. Az okozott kár több százezer forint.
A megrongált szelektív hulladékgyűjtőkre hét elején bukkant fotósunk, Kecskeméti Kriszti. A képeken is látszik, hogy a rongáló nem kegyelmezett, ahol érte püfölte, feszegette a gyűjtőket. Az elkeserítő látvány mellett elszomorító az is, hogy olyan hulladékok vannak a gyűjtőkben, illetve mellettük, melyek egyáltalán nem odavalók.
A történtekkel kapcsolatban felkerestük Csizmadia Gergelyt, a Városüzemeltetési Zrt. gazdasági igazgatóját.
Mennyire gyakoriak az ilyenfajta rongálások?

Nem tudják egyesek, melyik kuka mire szolgál
A rongálás nem jellemző, viszont rendszeresen helyeznek el illegálisan nem szelektíven gyűjthető hulladékot. Például ezen a helyen idén már sokadik alkalommal. Már többször említettem, hogy a Kistemplom utcai elektronikai áruház térítésmentesen átveszi az elektronikai hulladékokat (hűtő, TV, stb.), ha már egyszer szállítják a kiöregedett darabokat lehetőleg a helyes átvevőhelyre vigyék azt a lakosok.
Éves szinten mennyi kárt okoznak a vandálok?
Leginkább a zöld kézi szemétgyűjtőinket rongálják rendszeresen, az ezekben és egyéb utcabútorokban okozott kár igen jelentős, a félmilliós nagyságrendet is elérheti.
A Szarvasi úton történt rongálásnak mekkora az összege?
Egy ilyen szelektív gyűjtőedény beszerzési ára 120-150 ezer forint között van. A kollégák megpróbálják majd kijavítani a keletkezett sérülést, ez a szállítással együtt biztosan meghaladja a 10-15 ezer forintot, továbbá a gyűjtőedény kinézete sem lesz a régi többé.
Nagyon sok elektronikai hulladékot helyeztek el itt. Gyakran fordul elő, hogy így válnak meg az emberek feleslegessé vált tévéjüktől vagy más elektronikai készülékeiktől?
Sajnos egyre több ilyen típusú illegális hulladék keletkezik és a tulajdonosaik nem tájékozódnak az elhelyezés lehetőségéről, mielőtt megválnának felesleges berendezéseiktől.
Tudtak erről a rongálásról?
Gyűjtőjáratunk heti rendszerességgel végzi a szigetek ürítését, így kollégáink ekkor mindenképpen észlelik az esetleges károkat, de ilyen irányú lakossági bejelentések is szoktak befutni. Az jelzéseket köszönjük, és kérjük a tisztelt lakosságot, hogy tájékoztassák egymást is a feleslegessé vált e-hulladékok visszavételi lehetőségeiről.
A „szelektív felfogás” végterméke (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Hogyan tudnak a rongálás ellen védekezni?
Erről az orosházi rendőrkapitánnyal, Czecher Péterrel már többször beszéltünk, és a rendőrség valamint személyes véleményem is, hogy egy városi térfigyelő rendszer tudná az elkövetőket elrettenteni a rongálástól, mivel így könnyen felderíthetőek lennének a vandálok. Erre az önkormányzat többször pályázott már, azonban eddig nem nyert egyik  sem.

Ki, ha nem mi tehetnénk a legtöbbet környezetünk tisztán tartásáért. Sajnos, a történtek is azt bizonyítják: vannak, akik nem így gondolják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.