- hirdetés -

Boros Béla karikatúráiból nyílt kiállítással vette kezdetét az Eötvös iskolában az egészségnevelési hónap. A hatásos és súlyosan bíráló tárlat a drog, az alkohol, a dohányzás, és az AIDS elleni küzdelemről szól.
Az Eötvös iskolában kezdetben csak egészségnevelési napot, majd hetet tartottak. Két éve azonban egy egész hónapon keresztül kiemelten foglalkoznak a környezettudatossággal és az egészségneveléssel. A „Ne nyírd ki magad!” címet viselő tárlat vándorkiállítás, melyet a Békés megyei rendőrkapitányság indított útjára, DADA programja keretében. Boros Béla nem mindennapi, mégis közérthető rajzai magával ragadóak. A téma sajnos aktuális, a kivitelezés egyszerű, mégis szemléletes. A grafikus sajátos látásmódja a témában izgalmassá teszi az egész kiállítást.

Rendőri magyarázat a karikatúrákhoz (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az egészségnevelési hónap során számos program várja majd a gyerekeket, melyek célja, hogy a tanulók környezet- és egészségtudatosabbá váljanak, így közvetve talán hatni tudnak szüleikre is. Biológia és osztályfőnöki órák keretében védőnő tart majd előadást, többek között az egészséges táplálkozásról, a serdülőkor jellemzőiről, problémáiról. Antali Zoltán táncpedagógus az illemről és a helyes viselkedésről tájékoztat.
Délutánonként is érdekes program várja a diákokat. „Hogyan viselkedjünk vészhelyzetben?” címmel mentősök, rendőrök és tűzoltók tartanak előadást és bemutatót. Rétes Edinával a táncművészeti főiskola hallgatójával, az iskola volt tanítványával táncolnak majd együtt a diákok. Közben minden osztály egy-egy környezet- vagy egészségvédelmi témában plakátot készített az  iskola faliújságjára. A szülőkről sem feledkeznek meg: „Nevelési gondok, avagy mit tegyek a gyermekemmel?” címmel Pesics Zsuzsa pszichológus, szintén az iskola volt diákja tart remélhetőleg tanulságos előadást.
Útjára indult a „Virágos iskoláért” mozgalom is, „Egy diák-egy cserepes virág” felhívással, valamint heti egy alkalommal energiajárőr szolgálatot tart diák és nevelő, akik figyelik az esetleges energiapazarlást, és felhívják a figyelmet a takarékosságra. Bevezették a teljes körű hulladékgyűjtést is: minden tanterembe, folyosókra, valamint a sportcsarnokba 3-3 gyűjtőedényt helyeztek el, külön  a papírnak, a műanyagnak és az egyéb hulladékoknak.

A programok megvalósításához  az önkormányzat civil szervezetek számára kiírt pályázatán 80 ezer forint támogatást nyert az intézmény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.