- hirdetés -

Az ÁNTSZ kistérségi intézete az influenza szezonra történő felkészüléssel kapcsolatban az alábbi tájékoztatót juttatta el szerkesztőségünkhöz .
Az Egészségügyi Világszervezet 2010. augusztus 10-én bejelentette, hogy a világjárványt követő időszakba léptünk. A járványveszély ma jóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt. Az éberséget azonban fenn kell tartani, mivel a 2009-es világjárványt okozó vírus ma is köztünk van és a viselkedése ebben az átmenetei időszakban kiszámíthatatlan.
A 2010/11-es szezonra történő felkészülés során számítani kell arra, hogy a H1N1 vírus jelenléte meghatározó lesz és továbbra is a fiatal korosztályokat érinti majd leginkább. Egyéb szezonális influenzavírusokra (H3N2, B) is számíthatunk, melyek leginkább a kockázati csoportba tartozó(idősek, krónikus betegek) számára jelenthetnek veszélyt.
Nem számíthatunk viszont a tavalyinál nagyobb járványra, mivel 2009-ben sokan találkoztak már a H1N1 vírussal, átestek a betegségen vagy védőoltást kaptak. Fokozottan védenünk kell azonban mindazokat, akikre az influenza veszélyes lehet és még fogékonyak a fertőzésre, mert nem kaptak védőoltást.
A védőoltások beadásának ideális időszaka az ősz, még mielőtt az influenzavírusok erősebb cirkulációja beindulna. A legfontosabb feladat a céltudatos felkészülés.
Fontos tudni, hogy az idei szezonban mindenki számára rendelkezésre áll az ingyenes védőoltás. Többféle oltóanyagot is biztosítunk térítésmentesen a célcsoportok számára, az ajánlásaink azonban védőoltásonként eltérőek. Szeretnénk, hogy mindazok, akiknek ajánljuk- várandós nők, 3 éven aluli gyermekek, krónikus betegek és 65 éves kor fölöttiek- oltassa be magát.
Kérjük, tájékozódjanak, konzultáljanak a háziorvosukkal, gyermekorvosukkal saját és családjuk egészségének védelmében.

A védőoltások mellett további óvintézkedéseket is javaslunk: gyakori kézmosással, zsúfolt helyek és influenzás betegekkel való érintkezés elkerülésével mindannyian tovább csökkenthetjük azt, hogy megbetegedjünk. Szeretnénk, ha minél többen választanák a megelőzést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.