- hirdetés -

Nagyon sok szülő nehezen fogadja el, ha gyermekéről kiderül: Sajátos Nevelési Igényű. Azonban hatékony fejlesztéssel, együttműködéssel és nyugodt, kiegyensúlyozott családi háttérrel a probléma orvosolható.
A Sajátos Nevelési Igényű (SNI) gyermekek fejlesztésről is szó esett azon a regionális tanácskozáson, melyet az Eötvös iskolában tartottak nemrégiben. Hamarosan referenciaintézménnyé válik Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézménye. E folyamat részeként a szakemberek műhelyfoglalkozások keretében értekeznek a régió általános iskoláiban folyó, saját fejlesztésű programjaikról. Az elsődleges cél a tapasztalatok átadása. A tanácskozás is ezt a célt szolgálta.

Nő az SNI-s gyerekek száma

Horváthné Csepregi Éva az OVÁI és PSZI tagintézmény-vezető igazgatójától megtudtuk, az SNI-s tanulók körébe azok a gyerekek tartoznak, akikről a békéscsabai szakértői bizottság szakvéleményt ad ki. Ezeknek a tanulóknak többféle problémájuk lehet. Többek között ide tartoznak pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (dyslexia, dysgraphia, dyscalculia), beilleszkedési, magatartási problémákkal küzdő vagy autisztikus gyermekek.  Orosházán jól képzett szakembergárdával biztosítani tudják az érintett tanulók megfelelő fejlesztést.

A pedagógusok szakmai előadásokat hallgattak (Fotó: Melega Krisztián)
Szükség is van rá, mert az SNI-s gyerekek száma sajnos egyre nő, melynek oka igen összetett. Megváltoztak a körülmények a gyermekek körül, máshogy élnek, máshogy neveljük őket. A szakember hangsúlyozta, orvosolható a probléma, de nagyon hosszú, kitartó és összehangolt munka szükséges hozzá, melyben részt kell venniük pedagógusnak, szülőknek és gyógypedagógusoknak egyaránt. A szülő leghatékonyabban úgy tud segíteni, ha együttműködik a szakemberekkel, gyerekét segíti, támogatja minden területen. Együtt tanul vele és mindig mellette áll érzelmileg is. Hiszen ezeknek a gyerekeknek nagyon fontos a nyugodt, kiegyensúlyozott családi háttér.

A felnőttek a problémát sokszor szégyellik

Tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők nehezen fogadják el, ha a gyermekükről kiderül: Sajátos Nevelési Igényű. Horváthné Csepregi Éva szerint ennek az lehet az oka, hogy a felnőttek a problémát sokszor szégyellik, viszont ez nem olyan szintű probléma, melyet szégyenként kellene megélni, hiszen korrigálható.
A szakember véleménye szerint az SNI-s gyerekek ellátása, fejlesztése jó úton halad,  sőt az utóbbi időben erőteljesen megindult, a terápiák köre bővül, a szakvélemények egyre finomodnak.

A regionális tanácskozás a Közoktatás-fejlesztést támogató hálózat kiépítése a Dél-alföldi régióban című TÁMOP-os pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.