- hirdetés -

Orosházán a gépiparban illetve az építőiparbanvannak hiányszakmák, és ez jellemző a régióban is. A Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ immár immár negyedik éve rendezi meg a Regionális Pályaválasztási Kiállítást és Vásárt, négy helyszínen a régióban. Múlt pénteken Békéscsabán a városi sportcsarnokban tartották az egyiket.
Pántya Imre szakmai főigazgató helyettessel beszélgettünk a kavargó tömegben.
Ezeken a rendezvényeken elsősorban a pályaválasztó általános iskolások, illetve a pályamódosítást igénylő fiatalokat várjuk. A békéscsabai rendezvényre a megye összes középfokú oktatási intézménye, a régiónkban található összes felsőfokú oktatási intézmény jött el, illetve azok a munkáltatók, akik a hiányszakmákban foglalkoztatnak fiatalokat.
A hiányok felszámolásához oktatási struktúra-módosítás kell, vagy az érdeklődés hiányzik?
Az oktatási struktúrában bizonyos módosítások várhatók a jövőben, de a jelenlegi szerkezetben is képzik ezeket a fiatalokat, mind a nappali oktatási rendszerben, mind a felnőtt képzésben. De szerényebb az érdeklődés, mint a népszerű szakmákra, foglalkozásokra. Ilyen a marketing, reklám, és általában az elméleti oktatások.
Tételesen meg lehet fogalmazni, hogy mik ezek a hiányszakmák?

A gépipar újra keresi a szakképzett munkaerőt (Fotó: naplo-online.hu)
A gépipar a válságból kifelé menet kezd feléledni és nincsen elég szakmunkás ezekben a szakmákban. Általában a gépipari forgácsoló, hegesztő, lakatos, illetve az építőiparban a jól képzett szakmunkás hiányzik. A vásárban szakmaszigeteket alakítottunk ki, ahol azon iskolákat akik a hiányszakmákat képzik, egymás mellé ültettük a munkáltatókkal, akik viszont az adott területen foglalkoztatnak. Ezzel próbáltuk meggyőzni a fiatalokat, hogy ha itt tanulnak, akkor el is tudnak helyezkedni, ráadásul be is mutattuk a gyakorlatban ezeket a szakmákat.
Milyen kézzelfogható tanácsokat lehet adni egy 14 évesnek, miért válassza a szakmunkás pályát?
Elsősorban, azért, mert biztosan el lehet vele helyezkedni, akár hosszútávon. És hogyha továbbtanul, fejleszti magát, akkor a jövedelmi viszonyok is egyre jobbak lehetnek. Már látszik, hogy a válságból 2008-ban, 2009-ben elbocsájtott embereket kezdik visszavenni, és kezdenek a gépipari cégek magukhoz térni. Mondjuk itt a régióban megemlíthetjük a több ezer főt foglalkoztató jövőre induló Mercedes beruházást, ahol kifejezetten nagy számban ilyen szakmunkásokra van szükség.
Milyen más eszközeik vannak arra, hogy a pályaválasztás előtt állókat a helyes irányba irányítsák?
A vásáron az orosházi AKG, és a Linamar a Harruckern oktatási intézménnyel közösen mutatta be egy sátorban ezeket a hiányszakmákat és azt gondolom, hogy Orosházán is el lehet helyezkedni ezekkel a szakmákkal. A gyakorlati oktatást is sokkal inkább gyakorlati szemlélettel kezelik ezek a cégek, megmutatva a szakma érdekességeit. Emellett üzemlátogatásokat szervezünk orosházi cégekhez, illetve a régióban minden kirendeltségünk vonzáskörzetében munkáltatókhoz, ahol meg lehet nézni a tényleges környezetükben ezeket a foglalkozásokat.
A 2010-es képzési jegyzék ide klikkelve érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.