- hirdetés -

Emléklappal köszönte meg Toldi Tamás, Devecser polgármestere Illyés Gábornak és csapatának, valamint Orosháza lakosságának azt a segítséget, melyet a vörösiszap károsultjainak nyújtottak.
Az emléklapot november 6-án vette át személyesen az orosházi főzőcsapat, hiszen a szarvasi segítőkkel együtt ismét Devecserbe utaztak, hogy ételt főzzenek az ott élőknek és a kárelhárításban résztvevőknek. Két napot töltöttek a településen és mintegy 3500 adag ételt főztek. A frankfurti leves, a palócleves, a babgulyás, a húsos káposzta mellett az orosházi vállalkozók adományát, a több mint egy mázsa kenyeret és egyéb pékárut is eljutatták a rászorulóknak.

Teljes a bizonytalanság

Ház állott...
A múlt hétvége egyébként a békés megyeieké volt, hiszen több településéről is érkeztek a segítők. Illyés Gábor elmondta, még mindig szigorú rendőri ellenőrzés alatt áll a település. A főzéshez minden adott volt, katonai sátrakban készültek az ételek, ahol minden higiéniai feltételt biztosítottak. Az első látogatásuk óta nem sokat változott a helyzet, a vörösiszappal nehezen birkóznak meg a kárelhárításban résztvevők. A településen élők számára még mindig teljes a bizonytalanság. Akiknek elöntötte a házát az iszap, azok legtöbbje rokonoknál húzta meg magát. Úgy érzik, nem megfelelően tájékoztatják őket arról mi lesz velük. A tél beállta előtt még mindig nem tudják, lesz-e új otthonuk.
Illyés Gábor találkozott egy Devecseren élő, orosházi születésű vállalkozóval is, akinek három üzletét és vele a megélhetését vitte el a vörösiszap. A háza ugyan megmaradt, a vállalkozásaira hitelt vett fel, melyet törlesztenie kell, de nincs miből. Ahogy mások élete is, úgy az övé is romokban hever, de a katasztrófa bekövetkezte óta azon fáradozik, hogy segítse sorstársait. Az orosházi segítők azért hétvégén utaztak, mert hétköznap megoldott a főzés a településen, hétvégén viszont nincs, aki biztosítaná a meleg ételt.
– Még mindig lesújtó állapotban van a település. Az ott élőkre amellett, hogy kimerültek fizikailag és lelkileg is, sokkal nagyobb teherként nehezedik a bizonytalanság, hisz nem tudják mi lesz velük- osztotta meg tapasztalatait Illyés Gábor.
Az orosházi és szarvasi főzőcsapat Devecseren (a segítők fotói)
A vörösiszappal elöntött területen a házakat ledózerolják, és a helyiek elmondása szerint „energiaerdőt” hoznak létre: a területen fűzféléket telepítenek, majd a fákat kivágják és tüzelőanyagként használják fel.

Illyés Gábor és csapata november 27-28-án ismét Devecseren segít majd a vörösiszap károsultjain.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.