- hirdetés -

Szónoklatmondó versenyen, pulpitus mögött bizonyíthatták az általános iskolások, hogy ők is vannak olyan rátermett szónokok, mint a legnagyobb magyar.
Hetedik alkalommal rendezte meg november 12-én az Eötvös József Tagintézmény „Tehetséges Tanulókért Alapítványa” a környékbeli diákoknak kiírt szónoklatmondó versenyt 13–14 éves tanulók számára. 8 iskola 15 diákja állt a pulpitus mögé, hogy meggyőző beszédét bemutassa.

A legjobb szónok: Tóth Anikó (Fotó: Melega Krisztián)
A verseny célja a szép magyar beszéd, a kommunikációs kultúra fejlesztése, a történelem- és irodalomismeret elmélyítése, szélesítése és a tehetséggondozás. A vetélkedő témájában és szellemiségében kapcsolódott a Széchenyi emlékbizottság azon felhívásához, hogy a 2010. év Széchenyi emlékév legyen. Méltóan kívántak megemlékezni a magyar nemzet történelmi ébredésében kiemelkedő szerepet játszó legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójáról.
A résztvevőknek egy szabadon választott Széchenyi szónoki beszédet kellett bemutatniuk.
– Most kivételesen nem szabtunk kötelező szöveget, mindenki szabadon választhatott Széchenyi életéből, munkásságából, vagy esetleg olyan költőtől, írótól, aki Széchenyit méltatja. Nagy szükség van az ilyen versenyekre, hiszen nem csak a televízióban, hanem a mindennapokban is tapasztaljuk, hogy gyereknek és felnőttnek egyaránt ki kell tudnia állni egy közösség elé. Ehhez pedig nem elég csak egy szöveget megtanulni. Fellépés, hitelesség, karizmatikus egyéniség kell ahhoz, hogy valaki eredményesen tudjon szerepelni – mondta Makádiné Arany Rózsa, az alapítvány elnöke.
A verseny eredménye:
1. Tóth Anikó – József Attila Tagintézmény ( Felkészítő: Verasztóné Kis Gabriella)
2. Pribelszki Norbert – Székács József evangélikus iskola ( Koncsek Árpádné), Horváth Dorina – Eötvös József Tagintézmény ( Fésűné Bálint Gizella )
3. Székács Kamilla – Vörösmarty Mihály Tagintézmény ( Jakóné Mihály Brigitta), Burzás Dávid – József Attila Tagintézmény ( Kinyó Péter), Székely Sándor – Táncsics Mihály gimnázium ( Fehér Béláné)

A szervezést és lebonyolítást a TÁMOP 3. 1. 3 iskolai tehetséggondozó pályázat és az önkormányzat civil szervezetek számára kiírt pályázata támogatta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.