- hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánját kérdeztük azokról a szakokról, amik elvégzése után szinte biztos a fiatalok számára az elhelyezkedés.
Sok középiskolás számára nehézséget jelent eldönteni, hogy melyik egyetemen, milyen szakon tanuljon tovább. Néhány napja a Rotary Klub Orosháza és a Vinculum Egyesület próbált a diákok számára segítséget nyújtani a döntésben, így meghívta a Táncsics gimnáziumba Dr. habil Véha Antalt, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánját azzal a felkéréssel, hogy tartson tájékoztatót a Délkelet-magyarországi régiót érintő szakemberképzés helyzetéről. Az előadás „A műszaki szakemberek szerepe és feladati egy megváltozott környezetben” címet viselte. A témáról az előadás előtt Dr. habil Véha Antalt kérdeztük.
Mire utal a megváltozott környezet kifejezés előadásának címében?
– Azt hiszem, hogy az egész világunk, és így a műszaki szakemberek feladatai is megváltoztak. Az Európai Unió közös munkavilága, munkatere olyan kihívásokat tartogat, aminek következtében nemcsak a korábban megszokott munkatempó, munkastílus az, ami nehézséget jelenthet, hanem az is, hogy meg kell felelnünk más – akár a keletről, akár a nyugatról jött – munkaerőpiacon is. A képzési mutatóink szerint a magyar szakemberek külföldön is megfelelő munkaerőt jelentenek. A cél ugyanakkor az is, hogy a helyi diákokat próbáljuk meg a közelben tartani, vagyis miután megtanulták a mérnöki tudományok fortélyait, térjenek vissza szülővárosukba.
Mely szakok azok, amik elvégzése után szinte biztos az elhelyezkedés?
– A mérnöki karon belül a műszaki menedzser szakot mindenképpen szeretném a fiatalok figyelmébe ajánlani. Emellett kiemelném a kicsit szakmaspecifikusabb mezőgazdasági és élelmiszeri gépészmérnök szakot és a jelenleg engedélyezés alatt álló általános gépészmérnök alapszakunk is. Akik a biológia, kémia iránt érdeklődnek, azoknak az élelmiszermérnök szakot ajánlanám. Azt gondolom, ez utóbbi főként azért érdemel figyelmet, mert a Dél-Alföldön az élelmiszeri alapanyagok termelése a jellemző, így ők nagyon jó eséllyel tudnak elhelyezkedni. Akit pedig inkább a menedzsertudományok, a közgazdasági jellegű pálya vonz, annak a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakunkat ajánlanám. Ezek a fiatalok nyelvtudással, jogi és számviteli ismeretekkel is fel lesznek vértezve, így ők fogják kezelni az Európai Unió vidékfejlesztési projektjeinek elszámolását, pályázatait, így minden önkormányzat és minden magára valamit is adó vidéki vállalkozás számára kelendőek lesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.