- hirdetés -

Egy régi góré, egy rozsdásodó kanta és vénülő kezek a tolnai dombvidéken. Mindez fotók formájában nálunk is látható.
Nyisd ki a szemed! Ez a címe annak a Német Kisebbségi Önkormányzat által szervezett tárlatnak, ami Gyönk városából érkezett Orosházára, a Városházi Galériába. A kiállított fotókat 8 gyönki diák készítette azokról a régi német épületekről, arról az életmódról, ami a tolnai dombvidéken található.

Dr. Formann István a gyönki diákokkal a megnyitón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
– Témát kerestünk az évente hagyományosan megrendezett kiállításunkra, így találtunk rá a gyönki diákok fényképeiből álló összeállításra. A fotókat a tanulók egy német pedagógiai művészeti asszisztens segítségével készítették el – mesélte dr. Formann István, a Német Kisebbségi Önkormányzat második elnöke, aki elmondta, egy olyan vidékről hozták el a fotókat, ahol viszonylag kis területen nagyobb, összefüggő német népesség élt még 1947-ig, vagyis a kitelepítésig. Ezek egy része megmaradt, hiszen a mai napig vannak ott olyan falvak, ahol szinte 90%-ban német anyanyelvűek laknak.
A kiállítás megnyitójára eljött Dr. Humné Szentesi Katalin, a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium igazgatónője is.
– Az itt látható képek üzenete az, hogy őrizzük meg a múltat, használjuk ki még azt az időt, ami rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy ezeket a tárgyi emlékeket megőrizzük, és beszélhessünk még azokkal az idős emberekkel, akiknek a portréi kinn vannak most a falon – hangsúlyozta. Az igazgatónő értékelte diákjai azon törekvését, hogy megpróbálták úgy elkészíteni a képeket, hogy azoknak a mai fiatalok felé is legyen üzenete.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.