- hirdetés -

Az orosházi Hotel Alföldben sajátította el a szakma alapjait Törőcsik Zoltán. Ma már Svédországban dolgozik, de Magyarországot képviseli Luxemburgban.
A felvezetőben jelzett helyszínek röviden össze is foglalják Törőcsik Zoltán pályafutását. A gádorosi származású mesterszakács ott lesz és térségünket is képviseli majd Luxemburgban, a szakács világbajnokságon. A Culinary World Cup 50 nemzet több mint ezer versenyzőjének helyet adó gasztronómiai megmérettetés lesz. A vb-t négyévente rendezik több kategóriában, minden országból a legjobb szakemberek érkeznek. A nemzeti válogatottakon kívül regionális csapatok és egyéni versenyzők is indulnak a rangos eseményen, melynek minden alkalommal Luxemburg ad helyet, idén november 20-24-e között.

Törőcsik Zoltán számos eredményt ért már el
Törőcsik Zoltán az OrosCafé.hu-nak elmondta, hogy egyéni versenyzőként indul „A” kategóriában.
– Nyolcszemélyes hidegtálat kell felszolgálnom komplett körítéssel és hozzátartozókkal. Emellett 4 különböző fingerfood-ot, azaz falatnyi étket kell készítenem 6 főre, tehát összesen 24 darabot. A versenykiírás szigorú, csak az egészséges táplálkozásnak megfelelő nyersanyagokat használhatunk. A hidegtál minden egyes darabját külön ki kell találni. A fő szempont, hogy az ételek ízben, színben és méretben is megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak.
A tréninget már megkezdte a versenyre Törőcsik Zoltán hazai környezetben. A felkészülés alatt össze kell állítania, hogy milyen nyersanyagokat, formákat, színeket használ. Kiemelkedő az ízvilág kifejlesztése, a pontos feltálalás, a mai trendek szigorú betartása és követése. Számos hazai szakemberrel együtt varázsolja elő az ízeket a tréning keretében.
Íz, szín és tálalás
A Svédországban élő mesterszakács Magyarországot, ezen belül az orosházi térséget képviseli majd a világbajnokságon.
– Örömmel mondhatom, hogy magyar színekben indulok. Szerették volna a svédek, ha mellettük döntök, de én inkább Magyarország mellé tettem le a szavazatom. Számomra fontos, hogy városunk, térségünk híre és szokásai eljussanak más országokba is, hiszen Orosháza indított el a szakmai utamon.
Törőcsik Zoltán a szakma alapjait az orosházi Hotel Alföldben sajátította el Dér József konyhafőnök mellett. A versenyzést 16 évesen kezdte el, még a szakácsiskola befejezése előtt. Azóta számos arany-, ezüst-, bronzérmet és különdíjakat szerzett. 2006-ban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Mesterszakács címét kapta meg, tagja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségnek és a Svéd Szakácsszövetségnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.