- hirdetés -

Az orosházi MSZP szerint ez a célja a fideszes városvezetésnek. A polgármester viszont úgy látja, megvan a lehetősége az ellenzéknek elmondani véleményét.
Kedden délelőtt Fetser János az MSZP frakcióvezetője, és helyettese, Füvesi Sándor önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tartott, hogy a nyilvánosság előtt kommentálja a legutóbbi testületi ülés döntéseit, amik szerintük csorbítják az ellenzéki képviselők jogait.
Fetser János elsőként a takarékoskodás módját kifogásolta. Mint mondta, a takarékoskodást önmagán kellett volna kezdenie a városvezetésnek.
– Felesleges három alpolgármester és két tanácsnok, főként, hogy a testület létszáma is lecsökkent – fogalmazta meg véleményét Fetser.
Bírálták azt is, hogy a különböző önkormányzati tulajdonnal bíró társaságokban nem kaptak szerepet az ellenőrzésben, noha ez bevett szokás. Továbbá kérésük ellenére mindhárom bizottság elnöki posztját fideszes képviselő kapta.
– Erre a rendszerváltás óta nem volt példa – mondta Fetser János. A képviselő szerint mindez arra irányul, hogy kiszorítsák az ellenzéket, az MSZP képviselői nem láthatnak bele a döntésekbe, így nem is tudják ellenőrizni azt.
Korábbi cikkünkre reagálva a frakcióvezető elmondta, nem volt arról szó, hogy nem vállalta el a bizottsági tagságot. A városvezetés által meghatározott keretszámra (azaz bizottságokba delegálható külsős és belsős tag száma) összeállították javaslatukat. Ez alapján Füvesi Sándort két bizottsági helyre javasolták, Fetser János ugyanis a megyei közgyűlés és annak két bizottsága (közbeszerzési és humán) tagjaként igen elfoglalt.
A Szervezeti és Működési Szabályzat kapcsán Füvesi Sándor fogalmazta meg kifogásait. Egyrészt a képviselő keveselli a felszólalási lehetőséget. A testület többsége ugyanis legutóbbi ülésén úgy döntött, korlátozza a hozzászólások időtartamát (egy napirend kapcsán kétszer szólalhat fel egy képviselő, először 5, majd 2 perc áll rendelkezésre). A testületi anyagok kiküldési határideje sem lett 5 nap az SZMSZ-ben rögzített 3 helyett, hiába tettek erre nézve is javaslatot a szocialisták.
– Az SZMSZ fő üzenete, hogy az ellenzék fogja be a száját. Mindez az ellenzéki jogosítványok megnyirbálása. Amit a Fidesz ellenzékben szóvá tett, azt most kifogásolja – mondta Füvesi Sándor, aki kiemelte, a következő ülésen szeretnének választ kapni arra, hogy a meghívók végén miért nem szerepel az egyebek napirendi pont, ami lehetőséget adna kérdések feltevésére is.
Telefonon kerestük dr. Dancsó József polgármestert, aki furcsállotta, hogy 3 hét után vetik fel ezeket a témákat a szocialisták.
– Senki nem korlátozza a felszólalásokat, az MSZP-s képviselők a legutóbbi ülésen sem használták ki teljesen a rendelkezésükre álló időkeretet. Az előző ciklusban ők is jogosan vetették fel, hogy túl hosszúak az ülések. Az SZMSZ módosításával igyekszünk elérni, hogy lényegre törőbb legyen az ülés, ne a parttalan viták színhelye legyen az ülésterem. Ez az új önkormányzati struktúra egyébként évente 4,5 millió forintos megtakarítást eredményez. Füvesi képviselőtársam felvetésére pedig elmondom, hogy az SZMSZ alapján akár napirend előtt is hozzászólhatnak a képviselők, illetve interpellálhatják is a városvezetőket – mondta a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.