- hirdetés -

Nagyságrendileg 5 ezer darut figyelhetünk meg a kardoskúti Fehér-tó környékén. A szép röptű, írókat, költőket is megihlető vándormadár megkezdte vonulását.
Az 1800-as évek második felében még költött nálunk a gyönyörű mozgású, védett madár. Természetes élőhelye a folyószabályozások, útépítések következtében jelentősen lecsökkent. A költési lehetőségek megszűntével már csak átvonul hazánk felett kétágú rendbe sorakozva, búsan krúgatva.

Naplementekor megindul a húzás (Fotók: Rajki Judit)
A legnagyobb tömegben októberben és novemberben láthatjuk a nagy madarakat. Vándorlás közben megpihennek, a nemzetközileg védett kardoskúti Fehér-tónál most nagyságrendileg 5000-ren vannak – tudtuk meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága munkatársától, Kocsis Péter természetvédelmi őrtől.
Továbbállnak a kemény hideg előtt
Az első madarak szeptember végén, október elején érkeztek, azóta folyamatos a vonulás egészen addig, amíg kemény hidegre nem fordul az idő. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a madarak nem mennek tovább, Kardoskúton telelnek át – ez az elmúlt 10 évben kétszer is előfordult.
Ősi vándormadarunk díszíti a koronázási palást szegélyét: a pártás daruk egy tulipánt fognak közre. Ilyen formában  IV. Béla címerében is látható, és őrmadárként szerepel a XIII. és XIV. századi magyar pénzeken, Károly Róbert dínárján. Írókat, költőket is megihletett a daru, Arany János mellett Petőfi Sándor és Gárdonyi Géza is írt a szürke madárról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.