- hirdetés -

Ritkán láttak a művelődési ház falai olyat, aminek tanúi lehettek pénteken este: alig fértünk a nagy előtérben egy kiállítás megnyitóján.
A tömegek megmozgatásának titkát a nyugdíjas pedagógusok találták meg: a személyes érintettség okán fogadták el ennyien a meghívást.
Több mint 30 orosházi amatőr alkotó állt ki ország-világ elé, hogy megmutassa, mi teszi tartalmasabbá, örömtelivé életét. A legfiatalabb 14, a legidősebb 90-nél is idősebb, a technikák sora szinte végtelen, egy dologban mégis egységet alkotnak: az értékteremtésben. A szépség megfogalmazásának és átadásának szándéka ölt testet a munkákban. Mindegy, hogy gobelin, gyöngyfűzés, üvegfestés, grafika, olaj, égetett kép vagy fotó, egy a lényeg: az idő megállítása, és kiszélesítése, a pillanat megragadása, és a teremtő ember megmutatkozása.

A tervezettnél több alkotás került a falakra (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Pusztai Lajos, a művelődési központ igazgatója annak az örömének adott hangot, hogy a tervezettnél több munka került ki a falakra, és biztosította a jelenlévőket, jövőre akár nagyobb teret is kaphatnak a kiállításra szánt művek, ha igény lesz rá. Horváth János festőművész megnyitójában a kiállítási anyag egységes voltát hangsúlyozta. Amint a matematika az „egyszereggyel” kezdődik, a művészet is az első ecsetvonásokkal veszi kezdetét. Ilyen értelemben a hónap végéig látható tárlat megmutatja az első tétova lépéseket és a művészet jegyeit is. Horváth János továbbá az „amatőr” megfogalmazás pejoratív felhangja ellen emelt szót. Mint mondta, valójában a kifejezés arra mutat: valaki nem végzett szakirányú iskolát, nem profi az adott területen. Úgy vélte, nincs amatőrség: alkotó ember van, aki „a lelkének egy csöpp csodáját mutatja meg”.
A Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete oklevéllel biztatta további munkára a kiállítókat, virággal köszönte meg a Bokréta népdalkör fellépését, és igyekezett minden segítőjének köszönetet mondani – akár aktív korukban: mindenkit dicsértek, aki megérdemelte. Arról is tájékoztatták a jelenlévőket, mi lesz a legközelebbi általuk szervezett esemény. November 19-én 16 órától Orosházi arcképek címmel a városi könyvtárban sokak által ismert pedagógussal lesz beszélgetés – közérdekű témákról is. Az ő személye még titok…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.