- hirdetés -

Az orosházi hajléktalanszálló hetedik alkalommal csatlakozott az „Egy éjszaka a hajléktalanokért” országos rendezvénysorozathoz.
A rendezvény célja a hajléktalanokkal szembeni szolidaritás felébresztése, valamint a velük szembeni előítéletek csökkentése. Október 29-én, este figyelemfelkeltő programokkal várták az orosháziakat az Árpád-kertben. Gál József az Együtt Egymásért Közhasznú Egyesület vezetője elmondta, azért este és szabadtéren rendezik meg programjaikat, hogy egy kicsit átérezzük, milyen az, ha a fedél nélkül maradt emberek az utcán élnek.

Nagyon nehéz, de van kiút

A hajléktalansághoz több probléma együttesen vezethet. Azok az emberek, akik fedél nélkül maradnak, már sokkal előtte lelkileg hajléktalanokká válnak. Gál József véleménye szerint az elmúlt húsz év változásaihoz nem mindenki tudott alkalmazkodni és sok embertársunk emiatt él most otthontalanul. Mint ahogy országosan, úgy helyi szinten sem lehet arról pontos adatot mondani, mennyi hajléktalan van. Mert azok, akik a hajléktalanszállón laknak, és az a mintegy 20 ember, akikkel az utcai szolgálat során találkoznak, csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sokan vannak ugyanis, akik munkáért cserébe laknak, őket a közvélemény és sokszor maguk az érintettek sem tekintik hajléktalanoknak. Pedig valójában azok, mert csak addig van hajlékuk, míg szükség van a munkájukra.

Forró teát kínáltak a rendezvényen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
– Véleményem szerint a rendezvény eléri a célját, hiszen az idők folyamán valamennyit változott az emberek hozzáállása a hajléktalanokhoz. Évekkel ezelőtt sokan úgy vélték, ezek az emberek csak maguk tehetnek arról, hogy fedél nélkül maradtak, ez a szemlélet már változott egy kicsit. Ez még csak egy apró lépés, de mindenképpen változás – vélte Gál József.
Az egyesület vezetője azt is megosztotta velünk, még ha nagyon nehéz is, de van kiút. Ehhez hozzájárulhat a felújított hajléktalanszálló is, hiszen most már a fedél nélküliek méltó emberi körülmények között élhetnek, és ez lelkileg erőt adhat számukra. Ugyanakkor vannak programok, melyek a hajléktalanok visszasegítését szolgálja a munka világába, ilyen a Foglak projekt. Sajnos ebben Orosháza most nem tudott részt venni, ugyanis már folyamatban volt a szálló felújítását szolgáló pályázat, és egy ilyen kis intézmény életében egy uniós pályázat megnyerésére volt esély.

Jómódból hajléktalanságba

Flaszter, az utcalap
A rendezvényen csupán egy-két hajléktalannal találkoztunk. Ittak egy forró teát, ettek néhány pogácsát és gyorsan távoztak. Egyikükkel sikerült néhány szót váltanunk (nevét nem vállalta), elmondta, két és fél éve hajléktalan. Véleménye szerint még mindig sokan azt hiszik, hogy a hajléktalanok szakképzetlenek, csavargók, lumpen elemek, holott nagyon sok olyat ismer, aki több diplomával rendelkezik, rendezett anyagi körülmények között élt, és mégis hajléktalanná vált.
Arra a kérdésünkre, hogy van-e kiút, azt válaszolta van, csak nagyon nehéz. Az első és legfontosabb, hogy legyen munka, amit egyébként is nehéz találni, de ha valakiről kiderül, hogy hajléktalan, akkor még nehezebb. Ő szerencsésnek mondhatja magát, mert éppen most is munkából jött.
Megemlítettem neki, kevesen jöttek el sorstársai közül a rendezvényre, mire ő csak annyit mondott: ne csodálkozzak.
– Zárkózott emberek vagyunk, szégyelljük azt, hogy idejutottunk, senki sem dicsekszik azzal, hogy hajléktalan.

Kabai Gábor gitáros-énekes műsorát követően, az Örökség Együttes és a Mr. Shame adott jótékonysági koncertet. A rendezvény ideje alatt „Út a hajléktalanságba és a kiút lehetőségei” címmel a hajléktalanszálló és az Együtt Egymásért Alapítvány munkatársaival beszélgethetnek az érdeklődők. Megismerkedhettünk a Vöröskereszt munkájával, az orosházi szervezet munkatársainak és aktivistáinak segítségével. Valamint találkozhattunk a Mi-Értünk Egyesület Kontakt Pont munkatársaival. A rendezvény ideje alatt ingyenes vérnyomás- és vércukormérésre is lehetőség adódott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.