- hirdetés -

Élénk színekkel tarkított extrém frizurák az I. Harruckern Kupán. Október 23-án a városi sportcsarnokban országos szinten is egyedülálló pénzdíjas fodrászverseny volt.

Az országban a legtöbb szakképző iskola rendez fodrászversenyt tanuló és felnőtt kategóriában, a Harruckern orosházi iskolája is úgy gondolta beáll a sorba, és hagyományt teremt. Az I. Harruckern Kupára 140-en vállalkoztak, közülük húszan helyi versenyzők voltak, a többiek az ország különböző pontjairól érkeztek. A tanulók és felnőtt fodrászok több kategóriában is megmutathatták, hogyan bánnak az ollóval és fésűvel, no meg a színekkel. Szalontechnika, női divat haj, férfi klasszikus, férfi divat haj, alkalmi konty – ezen versenyszámok közül választhattak. A megmérettetés egyedülálló volt az országban, hiszen a legjobbak pénzdíjban részesültek – tudtuk meg Kaposvári Gergely szervezőtől.

A forma mellett a színt is figyelte a zsűri (klikk a képre) Fotók: Palotás Rajmund

Világbajnokságra készülve

Az orosházi fodrásztanulóknak évente négy öt alkalmuk van arra, hogy versenyeken mutassák meg tudásukat. Sipos Renáta orosházi tanuló tavaly már indult egy békéscsabai versenyen. Mindenképpen jónak tartja ezeket, hiszen a megmérettetés mellett számos új dolgot is lát és tanul. A mostani versenyen szalontechnika kategóriában indult, sokat gyakorolt, a frizurát többször elkészítette, majd mesterei segítségével átbeszélték lépésről lépésre. A haj elkészítése mellett az idő is számított, ez nagyban megnehezítette a feladatot. Renáta, bár úgy érezte jól teljesítette feladatát, helyezésre nem számít, mert a mezőnyt nagyon erősnek találta.

Az I. Harruckern Kupán mutatta be utolsó alkalommal a novemberi párizsi világbajnokság előtt a magyar fodrász válogatott két tagja: Cseh István és Csonka Tamás versenyművüket a nagyközönség előtt.

Cseh István, a Harruckern mesterfodrász-szakoktatója 1986-tól 1994-ig zsinórban volt magyar bajnok, ami egyedülálló. A tavalyi párizsi Európa-bajnokságon három aranyérmet szerzett. A november 7-8-án Párizsban rendezendő világbajnokságon a magyar fodrász válogatott célja természetesen az, hogy hazahozzák az aranyérmét. A magyar férfifodrász válogatott tagjai: Cseh István, Csonka Tamás, Gruber Ákos.

A versenyzőknek nagyon szigorú szabályokat kellett betartaniuk, a frizura elkészítésére mindössze 20 perc állt rendelkezésre.

Időre készült a frizura

A zsűritagok mesterfodrászok, trénerek – egyszóval a szakma elismertjei voltak. Köztük Szél Sándor mesterfodrász, aki Hajdúszoboszlóról érkezett. Számos nemzetközi versenyen vett részt, trénere volt a magyar fodrász válogatottnak, dolgozott és oktatott Németországban, és a Magyar Fodrász Szövetség Férfi Szakbizottságának tagja. Az értékelés szempontjairól kérdeztük.

– Első és egyik legfontosabb szempont az összbenyomás, amely során nem csak az elkészült frizurát nézzük, hanem a ruhát, sminket. Aztán részletesebben szemrevételezzük a frizurát. Értékeljük a formáját, színét, és azt, hogy mennyire követi a most elvárt divatirányzatot. A versenyen mindig el kell egy kicsit rugaszkodni a valóságtól, sohasem a hétköznapi, hordható frizurákat tükrözi, ezért itt megengedett, sőt kötelező a több szín használata és az extrémség.

Szél Sándor a fiataloknak, leendő fodrászoknak útravalóul azt tanácsolta, legyen alázatuk a szakma iránt. Mindemellett kitartás, rengeteg munka és tapasztalat kell ahhoz, hogy jó és elismert fodrászokká váljanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.