- hirdetés -

Az ENSZ harmincöt évvel ezelőtt október 15-ét a Fehér Bot Nemzetközi Napjává nyilvánította. Ezen a napon a vakok és gyengénlátók több figyelmet kapnak a szokásosnál. A látássérült emberekre azonban ne csak ezen az egy napon, hanem egész évben figyeljünk.
Magyarországon hivatalosan 65 ezer vak ember szerepel a nyilvántartásban (orvosi értelemben a vakságnak számos árnyalata lehet: a teljes „sötétségtől” a minimális látásmaradványig bezárólag). A vak és a gyengénlátó emberek túlnyomó többsége felnőttként veszíti el látását. A látássérültek másik csoportját a született és a gyermekkori vakok és gyengénlátók alkotják. A vezető ok a koraszülöttségből származó vakság, a köznyelv helytelenül „inkubátoros vakságnak” nevezi. Ezenkívül a különféle szembetegségek is (pl. zöld hályog, súlyos rövidlátás, látóideg sorvadás stb.) a látás részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethetnek.

Sokan szégyellik

Ne sajnáljuk, segítsük őket!
A hét elején Hack János orosházi fiatalember keresett fel bennünket a világnappal kapcsolatban. Szerette volna, ha róluk is írunk néhány sort. Mint mondta, nagyon sajnálja, hogy nincs városi szintű rendezvény ezen a napon, mely nekik és róluk szól, látássérült emberekről. Tőle tudjuk azt is, hogy Orosházán kevés a teljesen vak ember, annál több viszont a gyengénlátó, akik főként az idős korosztályból kerülnek ki.
– Vakon is lehet teljes életet élni, egy kis segítséggel. Sokszor azt tapasztalom, hogy sorstársaim közül többen azért nem mozdulnak ki, mert szégyellik a fehér botot és ha ki is mozdulnak nem viszik magukkal. Miért kellene szégyellni azt, ami segíti őket a közlekedésben és sokszor az életüket menti meg?- tette fel a kérdést Hack János. Aki azt is megosztotta velünk, hogy a látássérült emberek mindennapjait tovább nehezíti az a szomorú tény, hogy egyáltalán nem tudnak elhelyezkedni. A fogyatékossági támogatás összege pedig igen csekély 20-22 ezer forint.

Beszélő eszközök

János minden lehetőséget megteremt arra, hogy mindenkivel megismertesse életét. Nem sajnáltatni akarja magát, hanem megmutatni azt, hogy vaksága ellenére ugyanolyan életet élhet, mint az átlagember. Véleménye szerint a gyerekek számára sokkal hamarabb természetessé válik az, ha látnak egy vak embert,mint a felnőttek számára. Ezért gyakran jár el óvodákba, iskolákba és olyan eszközöket mutat be, melyek a látássérült emberek mindennapi életéhez nyújtanak segítséget. Mivel ezek némelyikének ára igen borsos, ezért egy alapítvány biztosítja számára az eszközöket, így például a beszélő vérnyomásmérőt, – konyhai mérleget, – színfelismerőt és hasonló eszközöket. A gyerekek örömmel fogadják vakvezető kutyáját Borsot is, aki a mindennapokban segíti gazdáját.

Ha van olyan intézmény, óvoda, iskola, mely Hack János közreműködésével szeretné bemutatni a gyermekek számára a vakok életét, az keresse szerkesztőségünket, a 68/411-196-os vagy a 68/412-564-es telefonszámok valamelyikén. A vak fiatalember szívesen elmeséli, hogyan éli és milyen eszközök segítik mindennapjait. És természetesen bemutatja vakvezető kutyáját, Borsot is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.