- hirdetés -

Ezt csak szeretetből lehet… A gobelin elég drága és igen időigényes is, mégis nagyon sok hölgy leli benne örömét. Most te is megcsodálhatod a lelkes kézimunkázók legszebb darabjait.
„Ez a kiállítás hű képe annak, hogy nem elsősorban üzletről van szó, hanem a hagyományos és modern kézimunka iránti tiszteletről és szeretetről. Ebben a rohanó világban szívet melengető érzés egy-egy ilyen szép munka látványa.”

Időigényes hobbi
Ezekkel a gondolatokkal indult a Kátai Ferencné által idén már második alkalommal megrendezett gobelin és keresztszemes kézimunka kiállítás megnyitóbeszéde. Dr. Deákné Engler Erzsébet köszöntő szavai után elindultak az érdeklődő lányok, asszonyok, hogy körbejárják a Művészetek Házát, amit október 18-án telis-tele raktak szebbnél szebb kézimunkákkal.
Kátai Ferencné, a kiállítás szervezője mesélt a gobelin történetéről is.
– A XVIII. század óta az emberek egyrészt munkaként, másrészt szórakozásként hímezték a gobelineket. Székkárpitokat készítettek és bútorokat díszítettek vele. Angliában, Németországban ennek nagy hagyománya van. Magyarországon a XIX. században elég sokan foglalkoztak a gobelinnel. Előbb az úri hölgyek kikapcsolódása volt ez, de később a polgári családokban is elterjedt. Volt egy időszak, amikor a gobelin egy kicsit háttérbe került, de körülbelül tíz éve újra sokan élnek ennek a hobbinak – mesélte Kátainé.

Ezen a napon 278 munkát állítottak ki körülbelül 150 alkotótól. Nemcsak orosházi, hanem szegedi, gyulai, mezőkovácsházi és árpádhalmi kézimunkázók is bemutatkoztak.

Szavazz a legszebbre

Néhány amatőr alkotó is mesélt a gobelinezés öröméről. Nemes Erzsébet elmondta, nála a családi körülmények miatt alakult ki ez a szenvedély.  Nem tudnak kirándulni és szórakozni menni, ezért ő ezt a kikapcsolódási formát választotta. Gyömreiné Vince Ildikónak a gobelinválasztás szerelem első látásra alapon megy. Háziorvosi rendelőben dolgozik, ezért a betegek gondjai-bajai sokszor rázúdulnak. Viszont este, otthon a gobelinezés mindig megnyugtatja. A gobelinnél annyira nem tudja a fantáziáját használni az ember, hiszen az egy adott kép, egy adott vásznon. A keresztszemes kézimunkáknál viszont jöhetnek az ötletek.

Az aprólékos munkával készült alkotások az otthon díszei lehetnek (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Szamosközi Antalt is jelen volt a kiállításon. A gobelinezők körében őt nem kell bemutatni, hiszen Antal amellett, hogy fest, gobelinalapokat is készít.
– A feleségem találta ki körülbelül öt éve, hogy készítsünk gobelinalapokat. Ez annyira tetszett a gobelinező hölgyeknek, hogy azóta töretlenül csináljuk. Egy Európában is egyedülálló dolgot hoztunk létre, ugyanis tudtom szerint élő festő képeiből nem készülnek máshol gobelinreprodukciók.

A gobelinek november 18-ig, hétfőtől péntekig, 9-től 17.30-ig, szombaton pedig 9-től 12 óráig tekinthetők meg. Ha ellátogatsz a Művészetek Házába, szavazhatsz is az általad legszebbnek ítélt munkára. A legtöbb szavazatot nyert kézimunkázók ajándékokat nyernek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.