- hirdetés -

A város új polgármesterét kérdeztük többek között politikáról, Alföld szállóról, Gyopárosfürdőről és az Ipari parkról. Azt is megtudtuk, miért jó a városnak, hogy ő polgármester és parlamenti képviselő is egyben.
Kényelmes az új polgármesteri fotel? Azért kérdezzük, mert elődje, Németh Béla korábban mondta nekünk, hogy néha kényelmetlen tud lenni.
Erre még nem tudok válaszolni, néhány napja ülök csak benne, majd négy év múlva térjünk vissza a témára. Komolyra fordítva a szót, kényelmes ülni benne, de a feladatok, amik az embert terhelik, időnként kényelmetlenné tehetik. Biztatok arra mindenkit, hogy négy év múlva vegyen részt a választáson és a legsikeresebb használja majd a fotelt.
Most ön ül benne így önt kérdezzük. A nagyarányú Fideszes győzelem és a minősített többség a testületben mire jogosítja fel a városvezetést?
A választói akarat és az így kialakuló testületi arányok jogosítanak fel bármire is. Az a jogosítványunk, hogy vezessük a várost. A lehetőséget és felelősséget kaptuk meg, semmi plusz extra dolog nincs e mögött, sem nekünk, sem az ellenzéknek.
Tíz Fideszes, négy MSZP-s és egy Jobbikos képviselő ül a testületben. Együtt kíván-e működni az ellenzékkel és ha igen, hogyan képzeli a közös munkát velük?

"Megtesszük a gesztusokat az ellenzék felé"
Jó kérdés. A képviselő-testület egy és oszthatatlan. Minden olyan kezdeményezés, ami a város ügyét előre viszi, nyitott kapukat dönget. Azokat a gesztusokat is megtesszük az ellenzék felé, amelyek enyhíthetik az elmúlt időszak kampányhangulatát. Remélem 2014-ig nem lesz semmilyen kampány ebben az országban és a nyugodt, békés építkezés időszaka következik. Ezt fontosabbnak tartom, mint az állandó felfokozott politikai izgalmakat. Nem vezet jóra, a tényleges és a hatékony munkától veszi el az időt.
Az ellenzékre vonatkozóan milyen gesztusokra gondol?
Az elején nyilván a bizottságok felállításával tehetünk gesztusokat. Ezt kidolgoztuk, az alakuló ülés után a bejutott két párt képviselőit tájékoztatni fogom az elképzeléseinkről, és várom javaslataikat. Fontosnak tartom az ellenzéket, valamennyi orosházi ember polgármestere kívánok lenni és a képviselőket is arra ösztönzöm, hogy valamennyi orosházi érdekében járjanak el munkájuk során.
Folytatni kívánja-e az előző 4 év városfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit? Gondolunk itt elsősorban a nagyobb beruházásokra, az Alföld szálló helyére tervezett új főtér építésére, valamint a fürdőfejlesztésre.
Ez szándékom és kötelességem is, hiszen elkezdtünk egy munkát, aminek nem értünk a végére. Elkezdett munkákat pedig nem szabad félbehagyni. Akkor a testület meghozta az ehhez szükséges döntéseket, a választók jónak tartották ezt az utat, hiszen a választáson igen nagy arányban támogatták a programomat és képviselőtársaimat is. E tekintetben felhatalmazást érzek, hogy továbbvigyük a nagy projekteket, a város teherbíró képességét figyelembe véve.

Fürdő: kétségek és lehetőségek

Hogyan áll most az Alföld szálló ügye?
Folyik a közbeszerzés a bontásra vonatkozólag. Ezt követően – reményeink szerint még az ősszel – lebontják az épületet, a kollégák pedig előkészíthetik a második körre a pályázatot. Egy szép, Orosházához méltó főteret szeretnénk itt megvalósítani. Az a terv van előttünk, amit a korábbi testület már elfogadott, nincs okunk változtatni.
Mennyire tartja fontosnak azt az elképzelést, hogy turisztikai központ legyen Gyopárosfürdő? Ezzel kapcsolatban ugyanis az itt élőkben erős kétségek vannak.
Szerintem Gyopárosfürdő a Dél-Alföld egyik meghatározó turisztikai helye. Két hete volt Debrecenben egy turisztikai konferencia, a Dél-Alföldről Gyopárosfürdőt kérték fel a részvételre. Ahogyan a kérdésből is kitűnik, vannak kétségek. Azonban ez a meghívás is érzékelteti, hogy azok, akik nem itt élnek sokkal jobbra értékelik Gyopárosfürdőt, mint mi. Általános probléma, minden településen megfigyelhető, hogy lakosai sokkal kevésbé értékelik az adottságokat, lehetőségeket, mint az odalátogatók, átutazók.

"Elkezdett munkákat nem szabad félbehagyni" (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
A fürdő mellett egyéb turisztikai attrakciókra is szükség lenne ahhoz, hogy Orosháza vonzó legyen az idelátogatóknak.
Jogos igény, az elmúlt négy évben igyekeztünk ezért tenni. Egyik oldalról megkaptuk a kritikát, hogy túl sokat költünk ilyen attrakciókra. A másik oldalról pedig azért ért bírálat, hogy nincs elég program. Az önkormányzat az elmúlt 4 évben bőségesen kivette a részét különböző rendezvények létrejöttében. Sajnálom, hogy a magántőke nem igazán akart ezekre a célokra áldozni. Ennek keressük az okát. Több látványosságra, programra lenne szükség. A következő időszak feladata, hogy ezen javítsunk. Egyébként szerintem nem csak a programok mennyisége számít, fontos lenne ezeknek a különböző felületeken való megjelenítése. Csakhogy egy-egy sajtókampány, óriásplakátok, vagy a legnézettebb televíziókban való megjelenés hihetetlen drága és közvetlen haszna nem mérhető azonnal. Pedig nagy áttörést ezt hozna. Az más kérdés, hogy erre nem egyszerű forrásokat találni és a forrás felhasználása mindig politikai vitákra ad okot.

Munkahelyek és Ipari park

A kormány új munkahelyek teremtéséről beszél. Valljuk be, Orosháza nem éppen az ország húzó régiójában fekszik, innen inkább elmenekülnek a fiatalok. Ebben a helyzetben milyen konkrét döntésekkel lehet idecsábítani azokat a cégeket, akik munkahelyet teremtenek?

"El kell gondolkodnunk az Ipari park helyzetéről"
Két olvasata van a dolognak. Parlamenti képviselőtársaim szintén arról panaszkodnak, hogy elhagyják településüket a fiatalok. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy Orosháza semmivel sem kirívóbb ebben, mint más, hasonló nagyságrendű település. Azt is mondhatnám, átlagos. Fájdalmas, hogy a fiatalok külföldön több lehetőséget találnak, ez most tipikus magyar helyzet. Ugyanakkor sokan irigykednek Orosházára, hogy itt mennyi munkahely van, mi azonban sosem vagyunk elégedettek. Amit a választási kampányban elmondtam a munkahelyek fontosságáról, nem változott, dolgozunk ezen tovább. Október 22-én már a testület előtt lesz a SZEFO Zrt.-vel való haszonkölcsönszerződés. A volt SZTK épületet belülről ki kell alakítani, hogy a termelő funkciót be tudja tölteni. Szintén a testület előtt lesz egy földterület vagyonkezelési jogának megszerzése. Ez is kell ahhoz, hogy a Linamar megvalósíthasson egy 500 munkahelyet jelentő 7,5-8 milliárdos beruházást. Ez 2012-re készülne el.
Az Ipari parkkal mi a helyzet? Az elmúlt évek alatt nem sok minden történt ott.
Újra elő kell venni a témát. Hogy annak idején 500 milliót költött rá a város, és nem hasznosult,az nem jó. Ennek sok oka van. Elhibázott döntés volt annak idején, hogy az északi elkerülő utat építették meg. Az ipar egy része délre koncentrálódik, így onnan csak a városon keresztül tudnak csatlakozni a főutakra. Ez rossz örökség, de ezzel kell valamit kezdeni. Bízom benne, hogy az elmúlt hónapokban elkezdett tárgyalások jó irányba haladnak.

Városházi átalakítás – később

Sok olyan sajtóhír kering, hogy gyökeres változások várhatók a teljes önkormányzatiság szerkezetében. Vannak már ennek érezhető hatásai Orosházán?
Hogyne. Például, hogy az APEH-től visszatért a helyi iparűzési adó beszedésének a joga. Ez nagyon fontos változás, hisz az adózás elmélete és gyakorlata is azt mutatja, annál hatékonyabb a beszedés, minél közelebb vagy az adó keletkezésének a helyéhez. Mivel helyben sokkal jobban ismerjük az adózó cégeket, könnyebben kötünk megállapodást velük, ha esetleg nehézségeik vannak. Bizonyos kéréseket jobban tudunk kezelni, hisz tudjuk, melyik cég mennyire megbízható. De hogy a kérdés másik felére is válaszoljak: azzal, hogy kevesebb lett a helyi képviselő, több átalakulás is lesz az önkormányzatoknál. Ez érinti majd a bizottságokat, melyekben elképzeléseim szerint létszámban és darabszámban is csökkenés lesz. A felesleges körök kiiktatása a rendszerből, hatékonyabb munkát eredményezhet.
A csökkentett létszám magára a hivatalra is vonatkozik majd?

"Készülni kell egy új önkormányzati modellre"
Logikus a kérdés, de még nem tudok rá válaszolni, ugyanis a költségvetést megalapozó törvény még nem ismert. Tudni kell, milyen feladatok maradnak az önkormányzatoknál és melyek kerülnek el. Mindenképpen készülni kell egy új modellre, de csak ezután lehet erre a kérdésre konkrétan válaszolni. Ez nem leépítést vagy bővítést jelent konkrétan, inkább átrendezést. Más súlypontok lesznek, ezek ismerete nélkül felelőtlenség lenne bármit is mondani és tenni.

Egyelőre titok az alpolgármesterek személye

Az új megyei közgyűlésben nincs orosházi Fideszes politikus. Ez hogyan lehetséges?
Amikor ezt meghatároztuk, 3 térségi Fidesz jelölt volt a listán. Ebből 12. helyen Sára Csaba orosháziként, amit még befutónak számoltunk. Azonban itt is lényegesen csökkent a képviselői létszám, így a helyek elosztása is módosult. Orosháza eddig sem volt  túlreprezentálva a Fidesz részéről a megyei közgyűlésben, most úgy alakult, hogy a 11. hely volt az utolsó bejutó. Külsős bizottsági helyet kapunk, de úgy gondolom, nem a megyei közgyűlés lesz a döntések gócpontja az elkövetkező időkben. Ennek ellenére persze jó lett volna, ha orosházi fideszes is van bent.
Hány alpolgármesterrel kíván dolgozni és ők milyen területeket kapnak? Egyáltalán, kik lesznek azok?
Azért nem szeretnék egyelőre konkrétan válaszolni erre, mert a képviselő-testület választja őket, és ez az írás nyilván korábban jelenik meg, mint a szombati soros ülés kezdete, ahol erről döntünk. Ez a testület kompetenciája, nem lenne szerencsés még a döntés előtt tényeket mondani. Lényegesen nem akarok változtatni az eddigi rendszeren, ennyit elárulhatok.

Lobbi az önkormányzatokért

Ön a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának tagja. Az ország költségvetésének készítésekor most már mint polgármester, tud-e lobbizni az önkormányzatokért?
Igen. Már negyedik ciklusban vagyok parlamenti képviselő, és a gazdasági kabinet tagjaként komoly feladatom van a mindenkori pénzügyi és költségvetési szabályozást érintően.
Sokan nem értenek egyet azzal, hogy valaki országgyűlési képviselő és polgármester is egyben. Hogyan tudja összeegyeztetni a parlamenti munkát az ittenivel? Profitál ebből Orosháza?
Nem könnyű összeegyeztetni. Önmagában én is egyetértek azzal, szerencsésebb, ha nem összpontosul egy kézben ekkora erő. Viszont az a szituáció, amit 1994-ben az akkori MSZP-SZDSZ kormány megteremtett, a jelenlegi politikai körülmények között szerencsés helyzetet teremthet. Most 173 fideszes képviselő ül a parlamentben, és a forrásokért óriási harc folyik. Ezért kedvező ebben a helyzetben, ha egy körzeti polgármester egyben országgyűlési képviselő is, hisz a források elosztása és a jó értelemben vett lobbizás Budapesten történik. A kellő szakmai, politikai és emberi kapcsolataim is megvannak már a fő hatalom irányába, aminek éreztem az elmúlt időszakban is jótéteményét, elég csak a volt határőr laktanya témájára gondolni. Nagy leterheltség a két feladat, de szerintem most ez Orosháza és a kistérség érdeke jelenleg. Nyilván ha később kisebb parlament lesz, ez is átalakul majd.

"A közszolgálat nem egyszerű, mindig utólag állítják ki a véleményt az emberről"
A család hogyan viseli, hogy újabb feladat jött be a képbe?
A közszolgálat nem egyszerű, mindig utólag állítják ki a véleményt az emberről. Nagyszerű érzés a folyamatok részesének lenni, de minden döntés egyfajta vitát is gerjeszt. Ez természetes dolog. A polgármesterséget is szakmának tekintem, melynek az a sajátossága, hogy nagyon sokrétű és sehol nem tanítják. Ezért igyekszem azt a tapasztalatot kamatoztatni és használni, melyet az elmúlt évtizedek alatt a politikában és a munkahelyeimen megszereztem. A családom sokban nem tudja segíteni ezt, de azt az időt, amit erre kell fordítanom, biztosítják. És ez önmagában már óriási kincs. Nyilván én is szeretnék többet lenni a gyerekeimmel, feleségemmel, szüleimmel. De most ilyen élethelyzetben vagyok, ezt kell megoldanom. Már néha az a furcsa nekik, ha otthon vagyok.
Ha 4 év múlva leülünk értékelni a ciklust, mivel lenne elégedett?
Ha az emberek elégedettsége, biztonságérzete jobb lesz, mindennapi jövedelmük biztosabb lesz, ha úgy gondolnak erre a városra, amely sokat adott számunkra, ezért sokkal is tartoznak neki, ahol jó élni, találkozni egymással. Ahol megvannak azok az események, amik összehozzák az embereket. Van mit összehozni, hisz két kultúra, a paraszt-polgári és az ipari-munkás hagyományok találkozása van itt. Ez hosszú ideig nem fért meg egymás mellett és az elmúlt évtizedek alatt bizony néha mesterségesen szembe is állították őket egymással. A legelégedettebb akkor lennék, ha ezt az ellenállást jelentősen sikerülne oldani, mert ebben van benne minden.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.