- hirdetés -

Egy filmnek mindig a közönségnek kell készülnie! Jiří Menzel gondolatával és 28 óra munkával taroltak az orosházi filmesek. A 2. CinePécs FilmMaraton versenyen filmjük, a PÉCS – PITCH lett a befutó.
A Csányi László vezette csapat éppen egy közös film terveit szövögette, mikor felmerült az ötlet, be kellene nevezni a 2. CinePécs Filmmaratonra. Ha már felmerült – egy héttel a rendezvény előtt -, meg is kellett valósítani. Íme a történet, az újabb orosházi filmes siker története:

Csányi László Jiří Menzel társaságában
Szombat hajnalban felpakolva indult a csapat Pécsre. Kétperces filmet kellett készíteniük, amibe a verseny kezdetén ismertetett három kötelező elemet kellett beleépíteni. A székesegyházat, a Széchenyi téret és egy filmes beszélgetést Jiří Menzel Oscar-díjas rendezővel, a CinePécs játékfilm kategória zsűrijének elnökével, Karl Bardosh-sal (művésztanár, New York Egyetem Film-és Televíziós Tanszék) és Hódi Jenővel (CinePartners Entertaintment). A filmek technikája és témája teljesen kötetlen volt, a két kötelező szabály a fenti 3 elem beépítése és a 2 perces filmhossz. Nemzetközi játékról lévén szó, az indulóknak a dialógusokat angol nyelven feliratozniuk kellett.
Idén a verseny egyszerre 3 helyszínen startolt, mindhárom európai kulturális fővárosban megrendezték a versenyt. Így Pécs mellett Essen-ben és Isztambulban is pontban 10 órakor kezdődött a 24 órás filmmaraton.
– Elindultunk a helyszínekre és elkezdtük felvenni a snitteket, körülöttünk a többi csapat is hasonlóképpen tett, a környék tele volt kamerákkal, szereplőkkel. A csapat rendkívül kreatív volt, sok felvételt a helyszínen improvizálva kellett kitalálnunk. Hihetetlen intenzív munka volt, hiszen 24 óra alatt kellett elkészítenünk mindent. A délutáni előadásra a kazettánkon csak 20 perc maradt, s nekünk egy mosoly kellett már csak Menzel-től. Elindult a felvétel és a 19. percben sikerült elkapnunk azt a gesztust, amire vártunk, ami kellett a filmünk végére – mondta Csányi László.
A film egy ún. film pitch története. A „pitch” az körülbelül az a művelet, amikor a film ötletét kitalálják és próbálják „eladni” valakinek, legtöbbször egy producernek. A mi filmünkben a két „szerző” ötletel, hogy mi is legyen a filmben, kik szerepeljenek, mit csináljanak, stb., s minden egyes vad vagy humoros ötletük azonnal meg is valósul. A film záró mondata pedig Jiří Menzel-től származik, s így szól: „Egy filmnek mindig a közönségnek kell készülnie!”.
httpv://www.youtube.com/watch?v=4qBwLsxQeHk
A stábokat a szombati forgatás után egy munkával teli éjszaka várta, mivel az elkészült filmeket vasárnap 10 óráig fel kellett tölteniük az internetre. A 22 nevezőből 17-en tudták időben elkészíteni a filmet. Az alkotásokat Pécsen Prof. Karl Bardosh , Hódi Jenő filmproducer és Klingl László a Pécsi Tudományegyetem tanára értékelte. Külön érdekessége volt az idei szemlének, hogy a zsűri munkájába bekapcsolódott élőben az interneten a negyedik zsűritag, Bodonyi Dezső Sydneyből.
Az orosházi csapat hajnal 3 körül lett kész az összes felvétellel, de hátra volt még a vágás, a hangi és képi utómunka. Reggel 9 körül készült el a film, a határidő előtt negyedórával sikerült feltölteniük az Internetre. Néhány órával később kiderült, a győztes film a PÉCS – PITCH lett.
– Nagyon büszkék vagyunk. Az is nagy elismerés számunkra, hogy elismert nemzetközi filmes szakemberek ítélete alapján lettünk egy nemzetközi filmes verseny első helyezettjei. S nem utolsó sorban egy élő legendával, Jiří Menzel-lel is megismerkedtünk.
Agyalnak a filmesek: Abonyi Péter, Németh Roland "Guliver", Domján Róbert, Tóth Róbert
Csányi László elmondta, számos tervük van. Szeretnének filmes versenyeket, táborokat szervezni, egy helyi vagy regionális filmes egyesületet létrehozni, sőt, Orosházát a fiatal filmesek Hollywood-jává tenni!

A „Csányi Angyalai” stáb vezetője Csányi László, a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola médiatanára, a Táncsics Stúdió egyik vezetője. A stáb tagjai: Csányi László – gyártásvezető, Tóth Róbert – story, Németh Roland „Guliver” – operatőr, vágó (és nem mellékesen az oroscafé külsős kollégája) Domján Róbert – operatőr, vágó, Abonyi Péter – hang.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.