- hirdetés -

15 év munkásságának gyöngyszemeit mutatja be egy kiállítás keretében Sávolt Zoltán András szövő népi iparművész az Evangélikus Gyülekezeti Házban.
A művészt a legszínvonalasabb alkotók közt tartja számon a szakma. Szervezett és önálló kiállításai, zsűrizett szőnyegei nagy sikert aratnak, úgy a kiállítást látogatók, mint az igényes vásárlók körében. Egyes kiemelt alkotásai láthatóak voltak a Nemzeti Galériában. A közelmúltban pedig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum adott otthont munkáinak.
15 év munkásságának gyöngyszemeit a maguk egyszerű szépségében mutatja meg Sávolt Zoltán András most az orosháziaknak az október 8-án nyílt kiállítása keretében. A tárlatnak otthont adó Evangélikus Gyülekezeti Házban elsőként Lócziné Krajczár Emese, a Győry Vilmos Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője köszöntötte a megjelenteket.

Sávolt Zoltán 15 év munkásságának gyöngyszemeit mutatta meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Beszédében kiemelte, a szeretetszolgálat 2008 januárjában kezdte meg működését. A több, mint két és fél év alatt 11 kiállítást rendeztek. Az eltelt idő alatt a gyülekezeti ház kedves színfoltja lett a városnak, ahová szívesen jönnek el a művészek megmutatni alkotásaikat, és ahová szívesen jönnek a művészetkedvelő emberek megtekinteni azokat. A szeretetszolgálat életében ugyanis az idős emberek ellátása, segítése mellett a művészetek pártolása is fontos szerepet kap.
– Sávolt Zoltán szőnyegeinek különlegességét talán a színek harmóniája, a pamutok finomsága, egyedisége adja. Olyan alázattal, szakértelemmel nyúl egy-egy finom pamuthoz, majd veti fel a szálakat a szövőszékre, hogy azt csak csodálni lehet. Minden mozdulata igényességről árulkodik, látszik és érződik, hogy a szövés tudománya a zsigereiben van- hangsúlyozta Lócziné Krajczár Emese.
A kiállítást Szokolay Dongó Balázs zeneszerző, népművész, népi hangszeres előadóművész nyitotta meg, akit régi barátság köt Sávolt Zoltánhoz. A zeneszerző mesélt az első találkozásukról. Bár mindketten tótkomlósiak, mégis Budapesten ismerkedtek meg öt évvel ezelőtt, Sávolt Zoli szőnyegeit akkor látta először.
– Mindegyik szőnyeg más és más, mégis mindegyik hasonló nyelven beszél hozzánk. Ezek a művészeti kincsek ajándékok. Azt az örömet, melyet ezek a szőnyegek hordoznak magukban, Zoli megosztja velünk. A szövés nem egy szakma, annál sokkal mélyebb – hangsúlyozta Szokolay Dongó Balázs.

A kiállítás október 29-ig tekinthető meg az Evangélikus Gyülekezeti Házban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.