- hirdetés -

Szombat délután rózsaszínbe borult Gyopáros sétánya. Számtalan rózsaszín lufit lebegtető, és rózsaszín kendőt kötött nő (és néhány férfi is) ballagott végig rajta, és kelt át a rózsaszínbe öltöztetett hídon.
Ez a nap a rákos megbetegedések elleni harc napja. A rózsaszín pedig ennek szimbóluma nemcsak nálunk, hanem az egész világon. Kézen fogták egymást az anyák és lányaik, unokáik, a barátnők és a sorstársak, valamint néhány férj is, és közösen hirdették, figyelnünk kell erre az alattomos betegségre. Ez a nap, ez a rózsaszín séta a daganatos betegségeken belül az emlőrák korai felismerésének fontosságát hangsúlyozza.

Séta a nőkért, séta az egészségéért (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
Greksza Lászlóné a séta után a megjelenteknek elmondta, egy olyan betegségről van szó, amely hosszú éveken át vezette a nők daganatos halálozási statisztikáját. Magyarországon ugyanis a Nemzeti Rákregiszter szerint évente 7-8 ezer friss emlőrákos beteg fordul elő. Kutatók szerint az emlőrák civilizációs betegség, ami szoros összefüggést mutat az életmóddal, a táplálkozással, a környezeti tényezőkkel.

Ismerjük fel időben!

A séta végén Gyivicsánné Szenczi Irén, a Nők a Fejlődő Orosházi Kistérségért Közhasznú Egyesület elnöke mondott beszédet, amivel minden megjelentre erősen hatott. Sokak szemébe könnyeket csalt szavaival.

– Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy egyre több a rákbetegség, férfiaknál és nőknél, fiataloknál és időseknél egyaránt, ezért élnünk kell a lehetőséggel. Menjünk el a szűrésre, hogy megelőzzük, vagy korán felismerjük a betegséget.
Az emlő önvizsgálata mindenki számára kötelező. Az eljárás nem költséges, veszélytelen és egyszerűen kivitelezhető. Ajánlják minden 20 év feletti nőnek, hogy minden hónapban a menstruációt követő 5-7. napon végezzék el az önvizsgálatot. Emellett minden 45 és 60 év közötti asszony névre szóló meghívót is kap az emlőrák szűrésére. Ezen az ingyenes vizsgálaton azonban sajnos csak a meghívottak 40 százaléka jelenik meg.
– A tavalyi séta után saját közeli ismerőseim közül is sokan mondták, hogy szégyellték magukat, amiért eddig nem jártak vizsgálatra. A séta után pedig kézen fogták egymást, és együtt elmentek a szűrésre – mesélte Gyivicsánné.
Tavaly még csak körülbelül százan vettek részt az eseményen. Idén viszont valószínű több mint kétszázan gyűltek össze, hiszen ennyi lufit vettek a szervezők, és persze ahhoz héliumot, ami még azelőtt elfogyott, hogy mindenki kapott volna belőle. Így tehát elmondható, hogy egyre nő azoknak a száma, akik figyelnek maguk, és a környezetükben élők egészségére is.  És ez még csak a második volt séta volt Orosházán…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.