- hirdetés -

Rendhagyó aláírásnak voltunk tanúi szerdán reggel a városházán, amikor az orosházi múzeum újabb értékes leletekkel gazdagodott.
Múlt hét csütörtökön Fehér Dezső a városnak adományozta elhunyt felesége festményének reprodukcióját és fejszobrát, és ezen az estén adta át Németh Béla polgármesternek azokat az Árpád-kori öv vereteket, melyeket 1933-ban, ősei birtokán egy homokbányában találtak. Ezt az értékes leletet vette át szerdán a városházán Rózsa Zoltán múzeumigazgató.
Na de miért lett rendhagyó ez a hivatalos ceremónia? Németh Béla jelezte, hogy egy elhúzódó megbeszélés miatt pár percet késik. A múzeumigazgató várakozás közben – mivel most látta először a leleteket – jó régészhez híven azonnal “lecsapott rá”.
– A széles közvélemény gondolat világában összeforrt a honfoglalás kora és az Árpád kor, holott az messze nem ugyanaz. Kicsit pontosítanék: ezek nem Árpád-kori, hanem Honfoglalás-kori öv veretek – mondta Rózsa Zoltán, és minden kérdés nélkül belevágott egyik kedvenc témájába, az ősi magyarok életének ismertetésébe.
– A Magyar Nemzeti Múzeum régészei az 1960-as években dolgoztak ezen a területen, és az egész leletanyagot elvitték, így az akkori feltárásból nálunk semmi nincsen. A honfoglalók amúgy elég magabiztos emberek voltak, ezt jelzi az is, hogy homokhátakba, 40-50 cm-es mélységbe temetkeztek, míg az avarok akár 2 méter mély sírokat is ástak. Ezek az apró tárgyak nagyon szép honfoglalás kori öv veretek, melyek aranyozott ezüstből készültek, és a restaurálás után gyönyörűen fognak csillogni – hangsúlyozta a múzeumigazgató, aki azt firtató kérdésünkre, hogy milyen értéket képviselhet ez a lelet együttes, így válaszolt:
-Erről nem tudok úgy beszélni, hogy mennyibe kerülhet. Ez nemzetünk öröksége, egyszerűen felbecsülhetetlen kincse a magyarságnak. A rajta lévő motívumok visszaadják a honfoglalás kori magyar hitvilágot. A nomád népeknél 14 éves korban vált férfivé a fiú, ekkor kapott övet. Ez jelentette a felnőtté válást. Ezek a díszek nagy valószínűséggel egy tehetős emberé lehettek. Erre utal az aprólékos kidolgozottság és az aranyozás.

A honfoglalás korából származó díszek hazaértek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ekkor érkezett meg Németh Béla, aki látva a kötetlen beszélgetést, maga is csatlakozott a diskurzushoz, de előtte levezényelte az átadás hivatalos részét:
– Az orosházi városalapító ősökkel rendelkező Fehér Dezső külön kérése volt, hogy ezek a díszek az orosházi múzeumba kerüljenek. Úgy hiszem, őseink eme tárgyainak nem is lehetne méltóbb helyet találni, mint az orosháziságot erősítő, kiváló munkát végző múzeum – mondta a városvezető.
Az okmányok aláírása után Rózsa Zoltán elmondta, amint elkészültek a restaurálással az öv díszeket kiemelt, méltó helyen mutatják be a nagyközönségnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.