- hirdetés -

Ez volt a címe annak a projekt-hétnek, amit nemrégiben a kisegítő iskolában tartottak. A gyerekek a négy évszak témakörét dolgozták fel, különleges módszerekkel.
A Wesley János iskolában a gyerekek és pedagógusok egy héten át készültek, hogy szeptember 24-én bemutassák egymásnak tanult produkcióikat, munkáikat, alkotásaikat, amik a négy évszakhoz kapcsolódnak. Minden gyermek a saját képességeinek megfelelően próbált létrehozni valamit, amit aztán kiraktak az intézmény falára, asztalaira, polcaira, vagyis a társak szeme elé.
A záró napon öt teremben öt állomás várta a tanulókat. Volt ezek közt Kézműves ház és Éléskamra sziget, utóbbiban például a kisdiákok az évszakoknak megfelelő egészséges ételekbe kóstolhattak bele. A falfestő utcáján az iskola tanulói a folyosóra ragasztott csomagolópapírokat dekorálhatták ki, a Nyugalomsziget teremben az évszakokhoz kapcsolódó filmeket és meséket nézhettek meg. A Ki-mit-tud teremben pedig a kreativitás mellett a tudást is elő kellett venniük a gyerkőcöknek, hiszen itt az egész héten szerzett ismeretekből bizonyíthattak.
– Ez egy régi-új projekt. Régi, hiszen egy régi hagyományra tekint vissza, és új, mivel az új fenntartónk is támogatja. A cím is ezért: Újak vagyunk a nap alatt – tudtuk meg Szemenyeiné Farkas Szilviától, a projekthét főszervezőjétől.

A négy évszak köré épült ez a hét (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Együtt hasalva a szőnyegen

A projekt fő célja az volt, hogy a gyermekek érdeklődését, kíváncsiságát felkeltve olyan tevékenységekkel tudják őket munkáltatni, amikkel új ismeretekhez és tapasztalatokhoz juthatnak. Nem a tudásanyag, hanem az átadás módszere változott meg ezen a héten.
– Nagyon más ez a hét, nekünk pedagógusoknak is és a gyerekeknek is, hiszen a pedagógus irányító munkája megváltozik. Igazából mi csak tanácsadóként veszünk részt a feladatok megvalósításában. Nem a tábla előtt álluk, a gyerekek nem a padban ülnek, hanem napokon át együtt hasalunk a szőnyegen, például a mozaikképek ragasztása közben. A gyerekeknek nagyobb tere és több lehetősége van ilyenkor arra, hogy saját ötleteiket is beletegyék a munkába – mondta Szemenyeiné Farkas Szilvia.
A nap zárásaként a First zenekar adott koncertet az udvaron, mely a maga nemében sem volt hagyományos, hiszen a zenészek – kapcsolódva a hét témájához – az évszakokhoz köthető számokat játszottak, melyekből a gyerekeknek kellett felismerni, hogy az éppen megszólaló sláger az tavaszról, a nyárról, az őszről vagy a télről szól-e.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.