- hirdetés -

A Németh családnév eredetét néztük meg.
Típusa: népre utaló magyar családnév.
Változatai: Németh (93499), Német (3747), Nemeth (32), Nemet (39), Neméth; Nemecz (223), Nemec (22), Nyemecz (95), Nyemetz (19). Más változatokkal együtt összesen: 97943.
Eredete: előzménye, az ősszláv [nëmc] jelentése ’nem szláv, idegen’ volt, s ez a jelentés szűkült le később a germán eredetű népesség egy csoportjára. A magyarok már a mai ’német’ jelentésben vették át. A legtöbb régi nyelvjárásban a c hangot nem ismervén a közeli képzésű t-vel helyettesítették, s a név végi mássalhangzó-torlódást ejtéskönnyítő ë bontóhanggal oldották föl. A név eleji N az utána következő ë hatására sok nyelvjárásban ny-nyé vált.
Mint minden népnévből, ebből is igen elterjedt családnév lett, mert azok is megkapták, akik a nyelvet ismerték, ruhájukban, viselkedésükben hasonlítottak hozzájuk, arról, vagy hozzájuk közeli vidékről származtak, esetleg egy németnek a szolgálatában álltak, földjén dolgoztak stb. A sok alakváltozat azzal magyarázható, hogy voltak olyan nyelvjárások, amelyekben a c hangot előbb kezdték ejteni, tehát a c végűek is lehettek magyar nevek.
Elterjedtsége: a Dunántúlon gyakoribb.
Névváltoztatás: Meglepően sokan választották új névül a XIX. században, elsősorban Deutsch~Daics, Nemecz~Niemetz, továbbá Neumann, Paskus, Striz, Zelinka nevűek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.