- hirdetés -

Cél az egészségügyi szolgáltatási színvonal felzárkózása az ország fejlettebb területein lévő szinthez – így foglalta össze dr. Kalmár Mihály, az orosházi kórház főigazgatója mindazt a fejlesztést, melynek egyik mérföldkövéhez értek szerdán. Aláírták ugyanis a támogatási szerződést, mely közel 1,5 milliárd forintot ad a kórháznak a megújulásra.
A kórházban tartott eseményen megjelentek a városvezetők, városi és országgyűlési képviselők és a kórház főorvosai, vezetői. Németh Béla polgármester köszöntőjében kiemelte, a szintén nyertes sürgősségi pályázattal együtt közel 2 milliárd forintból fejlődik a városi kórház.
– Azt hiszem, ez a kórház esetében a biztos megmaradást jelenti. A város a tőle telhető és szükséges erőfeszítést mindig megtette a intézmény talpon maradásáért. Minden pályázatnál az önerőt a város biztosítja, hisz tudjuk, hogy felelősséggel tartozunk az itt élőkért – mondta a városvezető.

Az új épület látványterve (további tervekért klikk a képre)
Dr. Dancsó József alpolgármester örömét fejezte ki, hogy eljutottak egy folyamat közepére, de kiemelte, a neheze, a megvalósítás még ezután következik:
– Az elején kétkedve fogadtam ezt a fejlesztést, de hamar meggyőztek a szakmabeliek, hogy ez a beruházás Orosháza város egészségügyében nagy és fontos lépés. A képviselő-testületet sem volt könnyű meggyőzni arról, hogy előre fizessük ki a tervezést, mert garancia nem volt arra, hogy utána nyerünk. A testület többsége azonban tudta, hogy ilyen kockázat mellett is el kell ezt indítani és nekünk lett igazunk – mondta az alpolgármester, aki kiemelte, hogy az egészségügy stratégiai ágazat, mert olyan szellemi kapacitást teremt, melyhez a végsőkig ragaszkodni kell.
– Ha ez a pályázat megvalósul, legalább 20 évre biztos lesz az orosházi kórház helyzete – mondta.

Az orosházi úgy gyógyuljon mint egy budapesti

Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda (Strapi) igazgatója úgy fogalmazott, hogy bár a szerződést a kórházzal írják alá, igazán az itt élők profitálnak majd a fejlesztésből.
– Itt nem csupán felújítás és építkezés történik, az Európai Unió stratégiát támogat. Ez az esélyegyenlőségről szól, hogy egy orosházi, környékbeli lakos ugyanolyan színvonalon gyógyuljon, mint egy budapesti – fogalmazott. Kiemelte, hogy a gyógyulási idő rövidülése és a szolgáltatás minősége mellett az itt dolgozók munkakörülményei is nagymértékben javulnak.
Ezt követően dr. Kalmár Mihály és Kővári Attila aláírta a támogatási szerződést, így megkezdődhet a közbeszerzési eljárás indítása. Az aláírás után arra kértük a kórházigazgatót, foglalja össze, milyen változásokat hoz az új épület és a felújítás.

Az aláírás megtörtént, kezdődhet a munka (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
– Először is épül majd egy központi technológiai tömb, ami koncentrálja a szakágakat, ezáltal lerövidülnek a betegutak. Ehhez csatlakozik egy központi betegirányítási rendszer. Az új épület földszintjére költözik majd a labor, a mammográfia és az a képalkotó diagnosztika, amit most röntgennek hívunk, csakhogy ez egy csúcstechnológiás rendszer lesz. Külső telephelyről bejön a tüdőgondozó, ez nem csupán a költségek miatt fontos, hanem azért is, mert a betegeink egy helyen találnak meg mindent. Az első emeleten, a központi műtő mellett lesz a központi sterilizáló (ez jelenleg az SZTK-ban van), így közvetlenül kerül a steril műszer a műtőbe.
Kalmár a műtőkre kitérve elmondta, az orosházi kórház most 11 műtővel működik, ami túl sok, hiszen klinikák üzemeltetnek ennyit. Ezek kihasználatlanok, egész délután állnak, 1 óra állás pedig15 ezer forint mínuszt jelent a kórházi költségvetésben.
– Ki lehet számolni, milyen veszteséget jelent ez egy hónapban. A mostani műtőket – a nőgyógyászati kivételével – összevonjuk az új épületbe és kialakítunk három műtőtermet. Ezzel a műtőkapacitás jobb kihasználtságú lesz. Mindehhez a szerkezeti struktúrát már átalakítottuk. A belső rendszer is átalakul majd építészetileg, minden ésszerűsödik a kórházon belül és az új tömb is felépül. A folyamat idén szeptember 30-án indul és 2012. augusztusában fejeződik be.

Jöjjenek a számok

Az orosházi kórház ellátási területének lakosságszáma 96 ezer 376 fő, ebből évente 16 ezer fekvő és 433 ezer járóbeteget látnak el. Összesen 367 aktív, 80 krónikus és 39 rehabilitációs ágyon folyik a gyógyítás. A kórház a város egyik legnagyobb munkáltatója, jelenleg 774-en dolgoznak az intézményben.
Az újonnan épített terület 2320 m2 lesz, a felújított részek 2584 m2 nagyságú területet tesznek ki. Mivel a tüdőgondozó és a neurológia beköltözik a kórházba, így összesen 1260 m2-en szűnik meg külső telephely.
Közel 60 új, csúcstechnológiás eszközt szereznek be, és fejlődik a mára nagyon elavult állapotban lévő informatikai rendszer is.
A fejlesztés elszámolható összköltsége 1 milliárd 485 millió forint, ebből 1 milliárd 336 millió forint az állami támogatás. 818 millióból készül el az új központi technológiai tömb, 74,5 millióból pedig felújítják és átalakítják az érintett régebbi épületrészeket. Gép és műszer beszerzésre 250 milliót, míg informatikai fejlesztésre 100 millió forintot fordítanak majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.