- hirdetés -

Péntek este megtudhattuk, melyen sokszínű is a „magyar dal”. A kultúrházban hat fellépő állt színpadra, így a közönségnek jutott mindenből, egy kis népzenéből, folk-rockból, bluesból és egy kis popból is.
Magyar Dal Napja. Presser Gábornak köszönhetően már 2008 óta él ez a rendezvény, ami szeptember 10-én Orosházára is eljutott, mégpedig igen színvonalas és sokszínű formában. Tavaly még csak egyetlen zenekar, a Folkográfia ünnepelte városunkban ezt az eseményt, idén viszont már a Folkográfia Egyesület szervezésének köszönhetően hat formáció lépett színpadra.

Remek dalok, remek este (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Eredetileg az Árpád-kertben játszottak volna a zenekarok, de az egész napos eső ezt a lehetőséget sajnos elmosta, így a rendezvényt beköltöztették a színházterembe. Elsőként Kissné Csizmadia Gyöngyi és a Tekergők által játszott népi dallamok csendültek fel. Az idén 25 éves, mondhatni már világot járt zenekar repertoárjában szerepelt néhány alföldi népdal is, jelezvén kötődésüket. Őket egy igen fiatal, és fiatalokból álló zenekar, a Black Band követte. A tavaly indult banda a kezdeti stílushoz képest igencsak bekeményített. A zeneiskolában tanuló srácok sokat fejlődtek egy év alatt. Jó volt hallani őket. A következő fellépő Tóth Vivien volt, aki egy szál magában állt színpadra, azonban citerajátékával nyomban betöltötte a színháztermet.
httpv://www.youtube.com/watch?v=_azzmMbnjTE

Egyre több ember, egyre jobb hangulat

Középúton járva a Folkográfia koncertjén már körülbelül 250 ember jelent meg. A rengeteg hangszer, az ismert dallamok, a színpadon önfeledten játszó zenészek nagyon jó hangulatot teremtettek, megalapozva ezzel az est további részét is.
Ötödikként az Örökség zenekar állt színpadra, szintén sok ismert számmal, és adott mintegy egy órás „kocsmafüstös szellemű” koncertet  Hobó Blues Banddel és Bikinivel. Az estet a Mr. Shame zenekar zárta. Az örökzöldek hallatán ekkor már elkezdtek énekelni, sőt mozgolódni is a székeikben – és az azok közötti folyosón – az emberek. A közvetlen, poénokkal fűszerezett átkötő szövegeknek köszönhetően, a már egyébként is barátivá alakult légkörben mindenki felszabadultan bulizott.

Az este végén a rock és a pop volt előtérben (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Összegzésként elmondható, ülős buli ide vagy oda, de nagyon jól sikerült ez az öt óra. Remélem, jövőre ismét itt lehetünk!

Szeptember 16-án, csütörtökön a városi tévé Paletta című műsorában bővebb összefoglalót láthatsz a Magyar Dal Napjáról, melyben a hangulatjelentés és a zenei részek mellett a rendezvényen fellépett bandák tagjai is megszólalnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.