- hirdetés -

A kultúrház első emeletén furcsa dolgok történnek mostanság. Úgy hallani, sok festő járkál arrafelé. Tele festékes vödörrel mennek be, és üressel jönnek ki. De vajon mi történhet odabenn? Most megtudhatod…
Szeptember 18-án különleges programokkal készül a művelődési ház. A Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvény részeként az Éjszakai Terasz Tárlat, a Piruett Csoport nyilvános próbája és a Mozimaraton mellett az Orosházi Festők Csoportja egy egyedi alkotással is készül. A munka már folyik, hiszen nem kis feladatról van szó. A festményről Ökvös Andrást és Horváth Jánost, a csoport két oszlopos tagját kérdeztük.
– Azt a felkérést kaptuk a művelődési háztól, hogy a ma élő orosházi alkotók készítsenek valami maradandót a kultúrház egyik falára. Ez a terület a gyermekkönyvtár külső fala lett. Erre előbb egy fa kerül fel, majd pedig annak ágai közé a csoport 15 tagja egy-egy képet fest. A téma teljesen szabadon választott mindenki számára. A falfestmény ötlete egy korábbi kiállításhoz is kapcsolódik. A művház második emeletén ugyanis a már nem élő orosházi festők képei láthatók, itt, az elsőn pedig ezentúl a még élőkét lehet megtekinteni. – mesélte Ökvös András.

A fa és a bagoly már felkerült a falra (Fotó: Rajki Judit)

Ez nem szokványos munka, ez kihívás

– Ez igen nehéz feladat, hiszen teljesen más a falon dolgozni, mint vászonra festeni. Itt függőleges a felület, és ennek a festéknek a színei is nehezebben keverhetők ki – tette hozzá Horváth János, aki már el is készítette remekművét, ami egy bagoly, mégpedig azért, mert véleménye szerint a gyerekkönyvtár falára a legbölcsebb állat képe illik.
Ők ketten már a csütörtöki nap folyamán elkészítették a fa törzsét, és annak ágait. Az idő ugyanis igen szűkös, hiszen az a bizonyos szombati nap vészesen közeledik. A Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvény fénypontja a falfestmény jelképes átadása lesz, amit F. Varga Mária, a festők csoportjának vezetője „nyújt majd át” Pusztai Lajosnak, a kultúrház igazgatójának.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.