- hirdetés -

Celldömölk helyett Orosházán épült fel az üvegipari komplexum. Ebben nagy szerepe volt a most 90 éves Szokup Lajosnak.
Orosháza mai létezésében meghatározó az üvegipar. 1958. őszén Orosházán gázt találtak, s erre alapozva Szokup Lajos, az akkori építésügyi miniszterhelyettes módosító indítványára, kormányjóváhagyással Celldömölk helyett Orosházán épült fel az üvegipari komplexum. Ő tette meg az első kapavágást 196l. május elsején, s ő volt az, aki évtizedeken át segítette Orosháza fejlődését. A város életét meghatározó gyárindulási esemény 45. évfordulóján ő is Orosházán ünnepelt.
Ennek kapcsán dr. Násztor Sándor önkormányzati képviselő megjegyezte, hogy az üvegipar jóvoltából fényes karriert befutott korábbi városi vezetők 12 éven át leértékelték Szokup Lajos személyét, hiszen ez idő alatt mindössze egy „Czina jelvényt” kapott. Nem véletlenül esett szó erről az augusztus 27-ei képviselő-testületi ülésen, ahol dr. Násztor leszögezte: ha 50 éve nem ilyen döntés születik, ma nincs a vasúton túl üveges városrész, hanem csak kukoricaföld.

Sinkó Sándor, Szokup Lajos és dr. Násztor Sándor
Nemrég az első „orosházi üvegcseppek” 45. évfordulóján avatták fel a gyár egykori igazgatója, Szűcs Albert emléktábláját és előtte (2008 áprilisában) – a Városi Nyugdíjas Egyesület javaslatára – Szokup Lajos megkapta az „Orosháza Városért” kitüntetést. Szokup Lajos szeptember 5-én lesz kilencven éves. A napokban a betegsége miatt Budapesthez kötött idős embert lakásán köszöntötte dr. Násztor Sándor és Sinkó Sándor, az Üvegipari Nyugdíjasok Baráti Körének elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.