- hirdetés -

Július első hetében indult a máltai típusú játszótér építése a volt Rönkvár helyén. Hamarosan elkészül, így a tervek szerint már szeptember végén birtokba vehetik a gyerekek. 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – látva a lakótelepi gyermekek szabadidős elfoglaltságainak hiányosságait-, 1998-ban „Játszva megelőzni” címmel széles rétegeket érintő programot indított útjára. Ennek keretében olyan játszóterek – játszóházak jöttek létre, ahol szakemberek várják ingyenes foglalkozásokkal, klubokkal a környék családjait, a céltalanul csavargó kiskamaszokat. A létrehozott játszóterek nem a hagyományos értelemben vett játszóhelyek. Korosztályonként elkülönített játékszerekkel, közösségi együttlétre, személyes beszélgetésekre szolgáló játszóházzal, valamint higiénés helyiségekkel (mosdókkal, pelenkázóval stb.) felszereltek.
Ezen felül egy olyan komplex gyermekjóléti primer prevenciós szolgáltatást nyújtó intézmény is, amely ma már nélkülözhetetlen egy városi, lakótelepi környezetben. A program alapvető feladata, hogy gyakorlatilag észrevétlenül – a játékon keresztül – szocializáljon, közvetítsen normákat, fejlesszen készségeket.

A játékelemek a helyükön, a gyerekekre várnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Játékok korcsoportonként

Bellavics István, a közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott kivitelező Fito System Kft. cégvezetője elmondta, a máltai játszóterek az év minden napján nyitva vannak, hiszen a játszóházat úgy alakítják ki, hogy ott a téli időszakban is lehessen foglalkozásokat tartani. A biztonságos használat érdekében a játékszereket korcsoportonként elkülönítve helyezték el. A park egyik részében az egészen kicsiknek alakítottak ki egy játékteret, hintával, homokozóval, rugós, pörgős játékokkal. Kicsit arrébb az 5-12 éves korúak számára való játékelemeket helyeztek el. A tér másik felében pedig már extrémebb játékok találhatók: különböző mászó és kapaszkodó, függeszkedő formációk a kamaszok számára. A tér közepén pedig egy 12×24 méteres sportpálya épült palánkrendszerrel, mely multifunkcionális, hiszen bármilyen labdajátékot lehet rajta űzni.
– Ez a tér megadja a lehetőséget Orosházának arra, hogy egy olyan közösségi helye legyen, ahová például az apukák úgy mehetnek oda a gyerekeikkel, hogy amíg csemetéjük játszik a kortársaival, addig ő a barátaival focizhat vagy kosarazhat egyet. Országos szinten 13 játszótér épült a máltai program keretében, de ez az első olyan, ahol sportpálya is lesz – összegzett Bellavics István.
Az eszközök egy francia gyártó termékei, strapabíróak és dinamikusak, a fémnek és ragasztott fának ügyes kombinációi. A körbekerített, őrzött, házirend alapján működő téren fejlesztő- és gyógypedagógus felügyeli majd a gyerekeket és programokat szervez.
A beruházás július elején indult és várhatóan szeptember közepére készül el, mely nettó 110 millió forintba kerül. Jelenleg a játszóházat építik, a játszótér szinte már teljesen elkészült. A sportpályán a palánk felszerelése és a felfestés van még hátra. A műszaki átadásra a tervek szerint szeptember 15-20-a körül kerül sor, ezt követően egy ünnepélyes átadás után a gyerekek birtokba vehetik e különleges játszóteret.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.