- hirdetés -

Gyors és fájdalommentes vizsgálattal a lisztérzékenység azonnal kiszűrhető és felismerésével  komoly betegségek kialakulását előzhetjük meg. Az Egészségsziget Egyesület az önkormányzat támogatásával ismét elindítja szűrőprogramját az első osztályos gyerekek körében.
A lisztérzékenység (coeliakia) a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A betegség lehet tünetmentes, de gyakran krónikus hasmenéssel és fogyással társul. A bélbolyhok károsodása miatt a többi tápanyag felszívódása is károsodik, így másodlagos betegségek, hiányállapotok alakulnak ki. Mindemellett olyan pszichés tüneteket is produkálhat, melyet mással magyaráznak a szakorvosok. Ezért fontos a lisztérzékenység korai felismerése, hiszen gluténmentes diétával könnyen kezelhető.
Az Egészségsziget Egyesület a 2008/2009-es tanévben végzett először lisztérzékenység szűrést az első osztályosok körében. A szűrés az egyesület által az önkormányzathoz benyújtott és pozitív elbírálásban részesült pályázatnak köszönhetően valósult meg. Akkor a mintegy 170 vizsgálatból négy esetben derült fény lisztérzékenységre.
– Ezért az idei évben is megszervezzük a szűrőprogramot. A forrást ismét az önkormányzat biztosította, de a kapott összeg kevesebb, mint korábban, ezért közel ötven vizsgálatot tudunk elvégezni az első osztályos gyerekek körében. A korlátozott létszám miatt a vizsgálatokat jelentkezési sorrend szerint végezzük el a Táncsics utcai gyermek szakrendelőben, előre egyeztetett időpont alapján – tudtuk meg a szűrést végző dr. Csányi Ágnes gastroenteorológus szakorvostól, gyermekorvostól.
A vizsgálat gyorsteszt segítségével történik és teljesen fájdalommentes.

A szűrésre jelentkezni a Táncsics utcai gyermek szakrendelőben dr. Csányi Ágnesnél, illetve az info@egeszsegszigetoh.net e-mail címen, név és lakcím megadásával lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.