- hirdetés -

Kedd délelőtt írta alá Németh Béla polgármester és Iványi Gábor a MET nevében azt a szerződést, mely garantálja, hogy a kisegítő iskolában elindul a tanév szeptemberben.
Az ügy közel fél évig borzolta a kedélyeket a városban, mikor is az előző tanév végén a megyei önkormányzat úgy döntött, az orosházi tagintézményt átköltözteti Magyarbánhegyesre. Ez szülői felháborodást váltott ki, tiltakoztak minden fórumon. Hamarosan bejött a politikai felhang is, több párt követelte az ügy megoldását, a testületi ülések és a politikai közbeszéd tárgya volt az iskola ügye folyamatosan. Megszólalt az ombudsman és Egyenlő Bánásmód Hatóság is foglalkozott az üggyel.
Augusztus 16-tól látszott az, hogy a szülők kitartó hozzáállása eredményre vezethet. Ekkor fogadta el a városi testület azt a szándéknyilatkozatot, ami garantálta: ha az egyház beszerzi az összes engedélyt, megkapja bérbe az épületet és indulhat a tanítás.

A kisegítő iskoláról szóló cikkeinket itt találod.

Ennek a folyamatnak a végére került pont augusztus 31-én, amikor délelőtt a városháza kistermében Németh Béla polgármester és Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke aláírta a haszonkölcsön szerződést.

Kezdődik a tanítás Orosházán

– Az evangéliumi testvérközösség kiváló partnerünk volt azon kezdeményezés végrehajtásában, amit részben a szülők, részben a város indított el, hogy a városban továbbra is legyen speciális oktatás. Örömmel jelenthetem be, hogy megoldódott az ügy, nincs akadálya, hogy holnap reggel becsengessenek az iskolában és a diákok elkezdhessék tanulmányaikat – mondta Németh Béla, aki külön megköszönte az áldozatos munkát Iványi Gábornak és Trócsányi Annának, a szegedi Wesley iskola igazgatójának. Mindketten komoly szerepet töltöttek be abban, hogy két hét alatt sikerült minden engedélyt beszerezni.

Iványi Gábor és Németh Béla (Fotók: Rajki Judit)
– A politikai szándékkal korábban indulatot keltők is rádöbbenhettek mostanra, hogy nem kellett politikai ügyet kreálni az ügyből. Tettük a dolgunkat, sokszor ellenszélben is, amiért külön köszönet illeti Dancsó József alpolgármestert és Bicsánszky József osztályvezetőt is – hangoztatta a városvezető.

Bravúros iskolaindítás

A MET részéről Iványi Gábor elnök úgy fogalmazott, nagy kihívás és szép feladat, melyet a várostól és a családoktól kaptak.
– Az országban több ilyen iskolát működtetünk, nyilván ezért kerestek meg minket a szülők nyár elején. Bravúros volt ez az iskolaindítás, mert normális körülmények között fél évet kell szánni a folyamatra, de nekünk most csupán két hét adatott. Szokásos ügymenettel decemberre lett volna eredmény, a városvezetők és a megye korrekt együttműködésének köszönhetően azonban már most aláírhatjuk a papírokat. A politika a lehetőségek művészete és nem arról szól, hogy mindenképp kicsikarjunk méltatlan előnyöket. Az a fontos, amit a város érdekében teszünk és vagyunk annyira bölcsek, hogy a problémát kompromisszumok árán is megoldjuk, még ha az érdekeket is sért – mondta Iványi Gábor, aki kiemelte: érthető volt a megye és a szülők álláspontja is, de a cél az volt, hogy az amúgy is terhelt gyerekekre és szülőkre ne tegyenek még nagyobb terhet. Elhangzott, hogy az iskola elég jó állapotban van, az egyik szárnya kissé vizes, de a következő nyáron szeretnék segíteni az felújítását.

Iványi Gábor bejelentette, hogy augusztus 31-én, 14 órától tartják a tanévnyitót a Pacsirta utcai épületben.

Jelen volt az eseményen Dr. Dancsó József oktatásért felelős alpolgármester is, aki elmondta, örömteli a mostani pillanat.

Trócsányi Anna, dr. Dancsó József és Bicsánszky József az aláírás utáni pillanatokban
– Hosszú kálvária végére került pont, az elmúlt 4 év talán legnehezebb ügye volt. A gyermekek és a szülők jogosan vártak megoldást, de a döntés kulcsa nem mindig volt a mi kezünkben. Az apró lépések taktikáját követtük. Először arról kellett megegyezni, hogy a nevelési tanácsadó és a szakszolgálat helyben maradjon, és ne kettő, hanem öt helyiségben működhessen. Ezután a Képessy utcai ingatlant ajánlottuk fel, mert az volt a mienk, de utóbb kiderült, ez nem megfelelő. Majd mikor augusztus elején a megye visszaadta a Pacsirta utcai ingatlant, akkor látszott, hogy megoldódhat az ügy. Sokszor szemünkre vetették, hogy a fideszesek nem tudnak megegyezni. Rengeteg tárgyalást folytattunk a háttérben a megoldás érdekében, csak ezeket nem vertük nagydobra. Többen úgy gondolták, hogy politikai haszonszerzésre használják fel a dolgot, tüntettek és folyamatosan támadtak bennünket, így ellenszélben kellett dolgozni. Fél hónap alatt végeztük el azt a munkát, mely rendesen fél év lett volna. Örülök, hogy folytatódhat a tanítás és lezárhattuk a történetet. A szülők állhatatossága nélkül ez nem ment volna – fogalmazott Dancsó.
Ezt követően Németh Béla és Iványi Gábor aláírta a haszonkölcsön szerződést, majd a város első embere átadta az iskola kulcsait is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.