- hirdetés -

Várhatóan ősszel jelentősen változik a szigorú közbeszerzésről szóló törvény, amelynek hatására ismét nagyobb teret kapnak a kis és középvállalkozók.
Szeptember 15-től a közbeszerzési eljárásról szóló törvény változik, ennek hatására kis és középvállalkozók korábban megnyirbált lehetőségei térnek vissza. 2003 óta változott úgy a jogszabály, hogy például az orosházi diákélelmezéshez beszállító helyi kistermelők, vállalkozók szinte teljesen kiszorultak a körből.
Ádászné Andrusik Katalin intézményvezető szerint korábban a beszállítók mintegy 20-30 százalékban helyiek voltak, a szigorítás után ez az arány 5 százalék alá csökkent. A mostani változással az egészségügyi, a szociális intézmények, és a diákélelmezés konyhája újra jelentős felvevő piaca lehet az orosházi és környékbeli termelőknek.
Asztalosné Szilágyi Julianna száraztészta-készítő a kórház fontos beszállítója volt, de a közbeszerzési eljárásban nem tud versenyezni a nyomott árakon mindent szállító nagykereskedőkkel.
– A pályázatra benevezni is 100 ezer forint, nekem ilyen feltételek mellett esélyem sincs – mondja a húsz éve ebből élő családi vállalkozás vezetője, akinek az utóbbi egy évben harmadára esett a termelése. Egybehangzik véleménye Polgár Kálmánnééval: ha nincs a sor végén a fogyasztó, fölösleges termelni! A kormány döntése jelentős piacbővülést hozhat neki is.
Az Orossüti esetében gyakorlatilag kihúzták a talajt a cég lába alól az elmúlt években. Az utóbbi öt évben bekövetkezett 90 százalékos létszámcsökkenést a szigorított közbeszerzési eljárásokból adódó piacvesztés okozta. Fontos beszállítója volt a városi diákélelmezésnek, ahová kisvállalkozóként esélytelenül pályázott később.
– Ebben a rendszerben minőségi igény nincs! – szögezi le Polgár Kálmánné ügyvezető. – Elintéztek bennünket. Az utolsó órában vagyunk ahhoz, hogy a még talpon maradt vállalkozásokat megsegítsék adókedvezménnyel, egyéb támogatással. A termeléssel kell foglalkozni, GDP-növelő intézkedések kellenek!

A tojás, zöldség, gyümölcs, nyers hús, tej, tejtermékek, méz és gabona beszerzését vonták ki a közbeszerzésből, érdemes a nagyobb tételben megtermelt újhagymával keresni a nagy konyhákat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.