- hirdetés -

Az Árpád-kerti Kultur-Party keretében a Kézenfogva Alapítvány „Fogadd el, fogadj el” elnevezésű kampánya látogatott Orosházára. Programok és feladatok segítettek abban, hogy az egészséges emberek jobban megismerjék a fogyatékossággal élők világát. Az időjárás miatt a programok zömét a művelődési házban rendezték.
Magyarországon csaknem 600 ezer fogyatékos ember próbál boldogulni az őket nem mindig támogató világban. A Kézenfogva Alapítványt 1993-ban Göncz Árpád egykori köztársasági elnök (a kuratórium elnöke Göncz Árpádné) alapította azzal a céllal, hogy országos szinten próbáljon javítani az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttek, valamint hozzátartozóik, segítőik és a velük foglalkozó szakemberek, civil szervezetek helyzetén. Az alapítvány olyan társadalmat tart ideálisnak, amelyben az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek a társadalom egyenértékű tagjaiként részt vesznek a társadalmi élet minden területén.

Mindannyian mások vagyunk

– Napról napra jobban elfogadják az egészséges emberek a fogyatékos embereket. Egyre jobban tudatosul bennünk, hogy mindannyian mások vagyunk és ezeknek az embereknek ebben a társadalomban is ugyanolyan helye és szerepe kell hogy legyen, mint ép társaiknak – osztotta meg velünk véleményét Orosz Andrea gyógypedagógus, az alapítvány munkatársa.
Aki azt is hangsúlyozta, a lehetőségek köre egyre bővül a fogyatékos emberek számára is. Az utóbbi időben főként a foglalkoztatásnál, az oktatás területén pedig a korai fejlesztésnél érezhető pozitív változás.
– Ez utóbbival kapcsolatban fontos kiemelni , hogy a súlyosan halmozottan fogyatékos emberek megítélése és oktathatóságuk óriási lépést tett előre. Ma már senkire nem mondjuk azt, hogy nem képezhető, hanem mindenki tanköteles, olyannyira, hogy ez év végéig már iskolai ellátást is kell, hogy kapjanak ezek a gyerekek is – hangsúlyozta.

Játékok is várták a résztvevőket (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A „Fogadd el, fogadj el” kampány központi eleme az országjáró kamion. Belső terének kialakításában a fő cél az volt, hogy a nem fogyatékos embereket és a fiatalokat szólítsa meg. Belső oldalfalain minden évben új kiállítást rendeznek annak érdekében, hogy bemutassák, hogyan élnek az értelmi fogyatékos emberek.
Az idén „Életképek” címet viselő tárlat során alkalmunk nyílik arra, hogy megismerjünk például egy olyan asszonyt, aki az egyetemet még gyengénlátóként végezte, majd teljesen megvakult. Férjével együtt azonban, – aki szintén vak – úgy alakították ki életüket, hogy így is teljes életet tudjanak élni. Kedvenc elfoglaltságuk a kertészkedés, melyet eleinte furcsán néztek az emberek, de számukra semmi sem lehetetlen. A férj például maga metszi a szőlőt úgy, hogy kitapogatja a leveleket és lépésről lépésre halad. De megismerkedhetünk azzal a fiatalemberrel is, aki siketen született, évről évre azonban fokozatosan romlik a látása is, rövid időn belül teljesen elveszítheti. Idejét tanulással tölti, már három szakmát is kitanult, hogy látásának elvesztése után is boldogulni tudjon. De példás annak az édesanyának is a története, aki autista gyermekeket nevel egészséges gyermekei mellett.

Minden történetnek egy a mondanivalója: minden ember értékes, mindenkinek küldetése van.

Egy lépés a toleránsabb társadalom felé

A kamionban lehetőség volt olyan számítógépes ügyességi játékok kipróbálására is, melyek megmutatják, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az értelmi sérült embereknek, milyen „akadályoztatva lenni”, milyen érzés az, ha környezetünk hirtelen megváltozik, és mi nem tudunk rögtön alkalmazkodni hozzá.  Mindemellett létrehoztak egy mini mozit is, ahol sérültekről szóló filmeket tekinthetnek meg a látogatók. A játékok kipróbálhatóak itt is.

A rendezvény lebonyolítását a Nagycsaládosok Egyesületének orosházi szervezete segítette, akiknek jóvoltából a délután folyamán még számos program várta az érdeklődőket .
– Tulajdonképpen az elfogadásról szólt ez a nap. A rendezvényre látogatókat színes, úgynevezett integrált események várták. A célunk az volt, hogy az egészséges emberek a sérült emberekkel közösen végezzenek különböző tevékenységeket. Nagyon fontos volt számunkra az is, hogy a felnőttek mellett a gyerekek is megismerjék, elfogadják és segítsék ezeket az embereket – hangsúlyozta Benedek Szilvia, a NOE régiós titkára.
A rendezvényen Orosházáról és a környező településekről érkező fogyatékosokkal foglalkozó intézmények, egyesületek is részt vettek, akiknek gondozottjai, tagjai a művelődési ház színháztermében különböző műsorokkal léptek fel. Mindemellett a Mi-Értünk Egyesület és a GYIÖK is bemutatkozott és különböző feladatokkal, vetélkedővel várta a kicsiket és nagyokat. Kézműves tevékenységek kipróbálására is lehetőség adódott, és míg az egészséges emberek a sérültekkel együtt alkottak, addig kötetlen beszélgetéssel ismerhették meg világukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.