- hirdetés -

Orosházán voltak a vaktábor résztvevői. A múzeum mellett az evangélikus templomba is ellátogattak.
A vaktábort a Magyar Evangélikus Ifjúsági Szövetség támogatásával 19 éve szervezik meg. Kezdetben ezen együttlétek fő programja a kirándulás volt, a célok között szerepelt, hogy minél több kulturális programra eljuthassanak a résztvevők. Az elmúlt években a célközönség összetétele megváltozott: a táborlakók az ország számos pontjáról érkező fiatal látássérültek, akiknek segítséget adnak a társadalomba való beilleszkedéshez, a hétköznapok problémáinak megoldásához; mindezt keresztény szellemiségben.

A múzeumban is jártak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Látók segítenek

A szervezésben és a lebonyolításban látó segítőtársak vesznek részt, akik között megtalálható pedagógus, teológus, egyetemi hallgató és gimnazista diák egyaránt. Mivel keresztény táborról van szó, fontosnak tartják a lelki táplálékot, ezért reggel és este áhítaton, vasárnap istentiszteleten vesznek részt. A nap többi részét kirándulással, túrázással, múzeumlátogatással, kézműves foglalkozásokkal, közös játékkal, beszélgetéssel, énekléssel töltik.
Az idei vaktábor július 4-én kezdődött, melyre mintegy 45-en jelentkeztek, székhelye Telekgerendáson volt. Az egyhetes tábor keretében július 10-én Orosházára látogattak, ahol a délelőttöt a múzeumban töltötték. A vak fiatalok tapogatással ismerkedtek a kiállítási tárgyakkal, ha valami ismeretlennel találkoztak, akkor a látó segítők adtak tájékoztatást a kiállítási anyagokról. A program délután városnézéssel folytatódott, majd az evangélikus templomban tett látogatás után, Koszorús Oszkár helytörténész tartott egyház- és várostörténeti előadást. Az orosházi program az Immanuel zenekar műsorával ért véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.