- hirdetés -

Egyre több roma jut munkához a közmunka és közhasznú program keretében. A város számos területén dolgoznak, napi nyolc órában, minimálbérért.
Július elsejétől a közhasznú program keretében hat romát foglalkoztatnak, a parlagfűirtást végzik városszerte. Felkerestük a csapatot, a Kristály-tó környékén kaszáltak. Egyikük, Nagy József már korábban is dolgozott e program keretében. Családos ember, szüksége van a munkára.
– Sokat jelent, hiszen így három hónapig biztos jövedelemhez juthatunk, ezt a társaim nevében is mondhatom, akikkel együtt dolgozom. Sokan támadnak minket, hogy nem akarunk dolgozni. Ez nem igaz, dolgoznánk mi, csak legyen munka – hangsúlyozta.

Kaszálás közben (Fotó: Rajki Judit)
A közcélú program keretében is egyre több cigány jut munkalehetőséghez. Ők tereprendezési munkálatokat végeznek: füvet nyírnak, gazolnak stb.
– Jelenleg mintegy negyven közmunkás dolgozik a városban, a fele roma. Nagyon jól kijönnek a magyarokkal, eddig semmilyen konfliktus nem volt közöttük. Nálunk mindenki egyenlő, egy a lényeg: örülnek az emberek, hogy dolgozhatnak, hiszen sokuknak már jó ideje nem volt munkája, így jövedelme sem – hangsúlyozta Simondán Gusztáv, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
Néhány közcélú foglalkoztatottnak nemrégiben lejárt a szerződése, helyettük újabbak érkeztek, így a létszám változatlan maradt. Kedden a Pacsirta utca 8. szám alatt munkaértekezletet tartottak, majd a CKÖ ebédet szervezett a közmunkaprogramban résztvevőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.