- hirdetés -

A Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete július 6-án Gyopárosfürdőn tartotta megyei rendezvényét. A programon hatvan látássérült  ember vett részt.
A szervezést az orosházi kistérségi csoport segítette. Korábban a rendezvényt Gyomaendrődön tartották, ám a megyei vezetőség úgy döntött, az idei évtől a kirándulást Gyopárosfürdőn szervezik meg. A megyéből mintegy hatvanan jelentkeztek a programra, amelynek célja, hogy az egyesületi tagok kikapcsolódjanak, valamint találkozzanak, beszélgessenek, hiszen év közben erre nem nagyon van idő.

Nehezen mozdulnak ki

Az orosházi egyesületnek nem csak a helyi, hanem a kistérségben élő látássérült emberek is tagjai, mintegy 135-en. A legfiatalabb tag 18 éves, míg a legidősebb 85. Havonta egyszer találkoznak, minden hónap harmadik keddjén.
– A találkozókra általában mindig szervezünk valamit: kirándulunk, ellátogatunk a múzeumba vagy meghallgatunk egy orvosi előadást. Gyakran a megyei rendezvényekre is elutazunk. Nagyon fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot egymással, hiszen sorstársaink közül nagyon sokan ritkán mozdulnak ki otthonaikból. Kell, hogy valaki felrázza őket – tudtuk meg Tóth Györgytől, az orosházi csoport vezetőjétől.
A mindennapok nehézségeit is megosztotta velünk a vezető.  Mint mondta, komoly gondot okoz az ügyintézéskor a hívószám kijelzés, jó lenne, ha a szám kijelzése mellett be is mondanák azt. Nem egyszerű a közlekedés sem, igaz az akadálymentesítés sokat fejlődött Orosházán.
– Az emberekkel kapcsolatban nekem nagyon jó tapasztalataim vannak. Hiszem, hogy ha tájékoztatjuk őket arról, hogy látássérültek vagyunk és ezért kérdezősködünk erről meg arról, akkor számukra sem lesz zavarba ejtő tétovaságunk – hangsúlyozta.

Az egyesület legközelebb a július 17-i kardoskúti falunapra látogat el, és terveznek egy kirándulást Makóra is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.