- hirdetés -

Vetélkedők, kísérletek és játékok várták azokat, akik szombaton kilátogattak az Árpád-kertbe.
A Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) játékos vetélkedőjén többek között célba dobhattak, rajzolhattak, szlalomozhattak, ugráló kötelezhettek, és kirakózhattak a vállalkozó kedvű gyerkőcök. Bár egymás ellen vetélkedtek, néha mégis egymásnak segítettek, félretéve a versenyzési lázat.
Nem messze innen a fizika csodáival ismerkedhettek az apróságok a Játékos Tudomány interaktív kiállításon. Öveges professzor megvalósult álmát a váci Gyenes házaspár hozta el Orosházára. Az interaktív kiállításon az érdeklődők mintegy 50 különböző eszközt működtethettek maguk, így ismerkedve a fizika törvényeivel.

Palackrepítés családi összefogással (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
Érdekes jelenségeket figyelhettek meg, népi- és logikai játékokat próbálhattak ki, valamint egy kis segítséggel különböző kísérleteknek lehettek részesei. A rengeteg játék között mindenki megtalálta a számára legérdekesebbet, akadt, aki műanyag flakont repített a magasba egy pumpa segítségével, mások óriásbuborékot „fújtak”, gólyalábaztak, nagyítóval tüzet gyújtottak, vagy a fényképezőgép elődjébe, a camera obscurába bújtak be szemlélni a gépen kívüli világot.
A gyerekek sorra kipróbálták az összes játékot, s bár sokan most látták a kiállítást először, hamar rájöttek még a kacifántos logikai játékok megoldásaira is.
Gyenes János elmondta, valamennyi eszközt helyettesíteni lehetne egy képlettel, de akkor az már nem lenne sem játékos, sem látványos. A cél pedig éppen az, hogy játékos formában, aktív részvevőként tapasztalják meg kicsik és nagyok a fizikai csodáit. Erre egyébként otthon is van lehetőség. Például kipróbálhatjuk a már említett camera obscurát: sötétítsünk el egy szobát, az ablakra tegyünk fekete fóliát, közepén egy lyukkal (ez legyen az egyetlen fényforrás). A szemközti falon hamarosan kirajzolódik a fordított külvilág.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.