- hirdetés -

Ásás, feltárás, dokumentálás, tisztítás, ragasztás. Ezek a feladatok mind a régészek munkájához tartoznak. A héten ezekbe kóstolhattak bele a múzeum Régészeti táborába jelentkező általános iskolások.
A múzeum már harmadjára szervezett régészeti tábort. Az ide jelentkező mintegy tíz főnek öt napja volt arra, hogy megismerkedjen egy izgalmas foglalkozással, a régészettel. Az első napon, július 5-én a gyerekek az intézmény állandó kiállításának anyagát tanulmányozhatták.
Ezt követően a múzeum udvarán „mesterségesen létrehozott lelőhelyeken”, vagyis három nagy homokkupacban kereshették az elásott kincseket, a sokfelé tört edényeket. A gyerekek – akár az igazi régészek – mindent dokumentáltak. Lefotózták a talált cserépdarabokat, és emellett régészeti naplót is vezettek.

A megtalált edénydarabokat összeillesztik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A következő napokban jött a tisztítás, majd az összeragasztás. A tábor végére, péntekre a kicsi régészek, – ha ügyesek és megtalálják az edény összes darabját – egy komplex cserépedényt állíthatnak össze. Ez után már csak az következik, hogy a hétfőn szerzett tudásukat elővegyék, és megállapítsák az árulkodó jegyekről, hogy vajon az ő kincsük mely korból, és mely néptől, a szarmatáktól, a szkítáktól vagy esetleg a keltáktól származik-e. Az általános iskolásokból álló csapatok nagyon élvezték a munkát. Az eső és a hűvös szél sem riasztotta vissza őket a feladattól, töretlenül dolgoztak a siker érdekében.
A tábor végén a gyerekek egy CD-vel térhetnek majd haza, amin az egész hetes munkájuk és a sok-sok közösen átélt vidám pillanatot örökítik meg – tudtuk meg Józó Tamásné szervezőtől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.