- hirdetés -

A tanévzáró értekezleten szó esett többek közt az intézmény sikereiről, a tanulók kiváló eredményeiről, valamint az iskola által szervezett programokról. Emellett a tanári kar elbúcsúzott két nyugdíjba vonuló kollégától is.
A Táncsics Mihály gimnáziumból az alábbi kaptuk az alábbi beszámolót.
„Tanévzáró értekezletet tartott a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola nevelőtestülete június 29-én. Az értékelő felszólalások két alappillér köré épültek: egyrészt az egész éves munkát, a versenyeredmények értékeltük, másrészt a fejlesztéssel kapcsolatos pályázatokat, lehetőségeket ismertettük.
Blahó János igazgató az intézmény sikerességével kapcsolatban elmondta:
– Öröm hallani az érettségi találkozók pozitív visszajelzéseit, a visszatérő táncsicsisták mind szeretettel gondolnak iskolájukra, büszkék az intézményre. Többen megfogalmazták, hogy a gimnázium a város egyik ikonja. Ennek egyik legújabb bizonyítéka a mára neves doktorokká, professzorokká vált egykori diákok segítségével kibontakozó legfrissebb kapcsolat a Szegedi Tudományegyetemmel, melynek keretében elindítjuk a Géniusz Programot.
Az iskola vezetője értékelte az elmúlt év versenyeredményeit is, bár hangsúlyozta, nehéz kiemelni egy-egy eredményt, hiszen annyi kiváló teljesítmény született. A nemzetközi sikereket illetően példaképpen említette a FOOD 4U Videófesztivál és a Cicero-verseny olaszországi döntőjét, melyeken szépen helytálltak a diákok. Az országos sikerek közül a biológia és az informatika OKTV, illetve az OSZTV döntőjébe jutott gyerekeket említette meg. Az iskola több kiváló sportolója hazai és nemzetközi sikereivel korosztályos válogatott kerettag lett, a kézilabdások a Diákolimpián is bizonyítottak.
– Tanulóinkra méltán lehetünk büszkék – tette hozzá Blahó János -, hiszen diákjaink közel 70%-a indult különféle városi, megyei, regionális vagy országos megmérettetésen, és a legnevesebb tanulmányi versenyeken rendre a legjobbak közt olvashatjuk nevüket. A versenyzés mellett önállóan vagy tanári együttműködésben is születtek remek alkotások, mint például egy-egy kiváló kisfilm, DVD-kiadvány.

Felkészülni az átalakuló oktatásra

Az intézmény számára fontosak partneri kapcsolatai. A Szántó Kovács János Múzeummal, illetve az Öreg Diákok Baráti Köréből átalakult Vinculum Közhasznú Egyesülettel az év folyamán több programot bonyolítottak le. Idén is működött a Világjárók klubja, melynek több előadását a gimnázium tanárai, diákjai tartották tanulmányútjaikról. Folytatódott az együttműködés a Városi Bírósággal, így a diákok testközelből figyelhették meg a tárgyalásokat, a kulturális osztállyal való együttműködés alapján pedig részt vállaltak, vállalnak a városi rendezvényeken. A Táncsics kezdeményezésére a városban elindult a Világ-Nyelv Program, melynek ötlete a már sikeresen működő német nyelvű DSD, illetve a később létrejött angol nyelvű Kodolányi nyelvvizsgákból fakadt. Bevezették az oktatást segítő online tanulási rendszert, a Moodle-t, mely újabb nyitás a korszerű oktatás felé.
Az intézmény eredményessége, piacképessége érdekében csatlakozott a kompetencia alapú oktatás, az esélyegyenlőség megteremtését célzó TÁMOP programhoz, részt vesz annak folytatásában, és megpályázza a referencia-intézmény szerepkört is. A célokat és a várható feladatokat az iskola igazgatóhelyettese, Misinszkiné Szőke Nóra vázolta fel:
– Továbbra is fontosnak tartjuk az együttműködést, az oktatás átalakulásával járó szemléletváltáshoz való alkalmazkodást. Ennek tükrében jövőre három területen vállalunk részt a TÁMOP-ban: a Felsőoktatási gyakorló hely működtetésében, az Info-kommunikációs Technológiák és a Kompetencia alapú oktatási programok alkalmazásában.

Az évzárás utolsó mozzanataként három dolgozóját búcsúztatta a Táncsics: Laskovicz Julianna és Mosolygó Miklós több évtizedes tanári pályafutásuk után szeretett iskolájukból mennek nyugdíjba, egy hosszú ideje közalkalmazottként dolgozó kolléganőjük pedig Bajára költözik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.