- hirdetés -

Finom illatokkal telt meg vasárnap délelőtt az Árpád kert. Az elmúlt évekhez képest az idei fesztiválon nevezett a legtöbb baráti csapat a „Puszta ízei” főzőversenyre. A népszerű tévé sorozat színészei, Varga Izabella és Szőke Zoltán is zsűrizték az ételeket.
Pacal, pityókaleves, harcsapaprikás, Kardoskút pusztai szárnyas leves. Csak néhány azokból az ínycsiklandozó ételekből, melyek a verseny keretében készültek a bográcsokban vagy az üstben. Aki nem volt éhes az is megéhezett már a látványuktól is.
– 14 csapat nevezett a versenyre és összesen 18 bográcsban és üstben főnek a finomabbnál finomabb ételek. Örömteli, hogy évről évre egyre népszerűbb a főzőverseny, a magyarok szeretik a hasukat, így a finom ételeket. A csapatoknak egyfajta kihívás, hogy a versenyzésen túl különleges és egyedi ízvilággal varázsoljanak el bennünket. És ez sikerül is – véleményezte a látottakat Pusztai Lajos, a művelődési ház igazgatója.

Barátok zsűriztek

A csapatok két kategóriában mérhették össze tudásukat. Egyrészt főzésben, másrészt terítésben. Népszerű versenyhez pedig népszerű zsűri dukál, melynek tagjai: Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Szőke Zoltán és Varga Izabella, a népszerű tévé sorozat színészei voltak.

Varga Iza és Szőke Zoltán végigkóstolta az ételeket (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
– Az ételeknél a szín, a darabolás, az állag, az illat és az ízhatás az értékelés legfontosabb szempontjai, míg a terítésnél az összhatás számít. Nincs könnyű dolgunk, hiszen az ételek fantasztikusak, a főzőverseny szlogenje „Puszta ízei” mindegyik ételhez teljes mértékben passzol – osztotta meg velünk Prohászka Béla.

Leves anyám tyúkjából

Tárkonyos pityókalevessel és hagyományos erdélyi töltött káposztával nevezett a versenyre az Agro-M Zrt. csapata.
– A pityókaleves, mint tudjuk egyszerű krumplileves, mi ezt azonban gazdagítottuk egy kicsit, igazi házi sonkával és egy kakassal. A töltött káposztánknál a főszerepet pedig a csombor játssza. Ezek a kedvenceim, ezért neveztünk ezekkel és természetesen győzni jöttünk – jelentette ki a csapatkapitány, dr. Muntyán János.

Prohászka Béla mesterszakács értékelés közben (klikk a képre)
Egy kicsit odébb pacal rotyogott a bográcsban, a Sziget Pub csapat jóvoltából. Főszakácsuk, Szűcs Antal nemes egyszerűséggel kijelentette, azért ezt választották, mert náluk mindenki ezt szereti. Első alkalommal neveztek a versenyre, és abban bíznak, hogy az első három hely valamelyikén végeznek.
– Kardoskút pusztai szárnyas leves készül anyám tyúkjából. Egy biztos van benne: szárnyas. És kimondottan nyári napokra ajánljuk, aratóknak. A szakácsunk, Dajkó János régóta készíti ezt a levest, ő javasolta, hogy mivel ez egy különleges étel, ezt főzzük. Mi szerények vagyunk, ezzel az étellel az első helyezést érjük el, a harcsapaprikással, amit juhtúrós sztrapacskával készítünk, a másodikak leszünk – latolgatta esélyeit Mák Imre, a Rotary Club elnöke.
– A leves titka, hogy mindent bele kell tenni, ami belevaló. Van benne tyúk, gyöngyös, zöldség, amennyi kell, de túl sok nem kell. Édesanyámtól és nagymamámtól tudom, aki túlzöldségezi, elédesíti a levest – osztotta meg a leves elkészítésének titkát Dajkó János.

Szeretnek enni és főzni

Varga Izabella és Szőke Zoltán megérkezésük után ötpercenként haladtak egy méter, hiszen nagyon sokan szerettek volna velük beszélgetni, vagy közös fotót készíteni. És a népszerű tévésorozat színészei meg is álltak, nagyon közvetlenek voltak. Miután eljutottak a főzőverseny helyszínére minden csapatot meglátogattak, kérdezősködtek az ételről, megízlelték azt, és megkóstolták a jó szívvel kínált pálinkát is.
– Nagyon sok olyan étel van itt, amit én is szívesen készítek odahaza. A tyúkhúsleves például majdnem minden vasárnap az asztalra kell, hogy kerüljön, mert mind a két kislányom rajong ezért az ételért. Egyébként az én kedvencem a halászlé. Nagyon jól érzem itt magam, igyekszem majd mindent végigkóstolni és pártatlanul dönteni, örülök, hogy zsűritag lehetek, mert csodálatosak az ételek – árulta el Varga Izabella.
– Szeretek főzni, nagymamám vezetett be a főzés rejtelmeibe, egészen kicsi koromban. Neki köszönhetem, hogy otthonosan mozgok a konyhában. Feleségemmel gyakran főzünk együtt, és már a fiaink is átvették tőlünk, Bence fiam, aki 14 éves ügyesen készít ételeket. Mivel én dunai gyerek vagyok, nagyon szeretem a halételeket, de ugyanúgy minden mást is. Nem lesz könnyű a döntés a versenyen, mert mindegyik étel nagyon mutatós- vélte Szőke Zoltán.

A legfinomabb ételnek a Kukori Team kakaspörköltje bizonyult. Második a Szatymazi Fakanál Klub marhapörköltje lett, míg a harmadik helyezést Szilasi Tamás és az Orosházi Kolbászklub tárkonyos vadragu leves érdemelte ki. E csapat birkapörköltje különdíjban is részesült. Szintén különdíjban részesült az Agro-M Zrt. tárkonyos pityókalevese.
A főzőhelyek versenyében különdíjban részesült: Agro-M Zrt. csapata, tusnádfürdői csapat, a Szatymazi Fakanál Klub, Szilasi Tamás és az Orosházi Kolbászklub, valamint a pusztaföldvári csapat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.