- hirdetés -

Bár úgy tűnt, nyugvópontra kerül a kérdés, mégis fellángolt a vita az iskola sorsáról. Jöjjenek a legújabb fejlemények.
Áprilisban írtunk arról, hogy a Békés Megyei Önkormányzat gazdasági okokra hivatkozva azt tervezi, bezárja a sérült gyermekek oktatásával foglalkozó orosházi Hunyadi János Közoktatási Intézményt. Néhány nappal később, április 30-án a megyegyűlés döntött: összevonja az orosházi és magyarbánhegyesi iskolát. A gyermekeknek így a 40 kilométerre lévő magyarbánhegyesi intézménybe kellett volna járniuk szeptembertől.
A hír bombaként robbant, és nagy felháborodást okozott. A szülők tiltakoztak, a politikusok is meg-meg szólaltak az ügyben, sokat írtunk arról is, hogyan érintheti a gyermeket a változás, a napi ingázás és megnéztük a bánhegyesi iskolát is.

A kisegítő iskoláról szóló cikkeink itt olvashatók.

Majd a döntés után egy hónappal arról írtunk az OrosCafe.hu oldalain, hogy megoldódni látszik a kisegítő iskola sorsa a metodista egyház közreműködésével. A szegedi Wesley János kisegítő iskola ugyanis jelezte, telephelyet nyitna a Képessy utcában. Az egykori könyvtári épületben folytatnák az orosházi sérült gyermekek oktatását. Orosháza felkarolta az elképzelést, tárgyalt a megyével, felvállalta a szükséges átalakítások finanszírozását. Úgy tűnt, az orosházi gyermekek sorsa rendeződik – igaz, a környékbelieké nem.

A szülők minden gyereknek helyet akarnak

Most újra fordult a kocka, szerkesztőségünket a napokban felkeresték az érintett szülők. Rácz Jánosné elmondta, ismét aláírásokat gyűjtöttek. Mintegy 55-en szignálták a petíciót, így állva ki a környékbeli sérült gyermekekért.

Továbbra is kérdés, mi lesz a sérült gyerekek sorsa (Fotó: Melega Krisztián)
– Azt szeretnénk elérni, hogy ne csak a 30 orosházi gyerek, hanem valamennyi sérült gyermek továbbra is itt járhasson iskolába. Örültünk, amikor megtudtuk, hogy a Képessy utcai épületben megoldható az orosházi sérült gyermekek helyben oktatása. Arra azonban alkalmatlan, hogy valamennyi gyermek ott tanuljon – mondta Ráczné.
Ennek kapcsán a metodista egyházfő levélben kérte a városvezetőt, hogy az oktatás maradhasson a Pacsirta utcai épületben. A levelet a szülők petíciójával együtt hétfőn kapta meg a városvezető. A szülők tudják, hogy a kérdésben a megyével kell egyeztetni. Ezt hangsúlyozta Németh Béla polgármester is, amikor arra kértük, reagáljon a szülők felvetésére. Pontosabban felvetéseire, ők ugyanis előálltak egy másik ötlettel is.
– Felvetődött, hogy a gyerekeket két épületben helyezzék el. Így mindenki Orosházán maradhatna. A felsősöknek jó lenne a Képessy utcai épület, az alsósok pedig egy másikban kapnának helyet. Azt kértük a polgármestertől, hogy ebben segítsen nekünk – mondta Rácz Jánosné.

A városnak nincs mozgástere

Ezek után kerestük fel a polgármestert, akitől megtudtuk: úgy tűnik, a Képessy utcai épület mégsem alkalmas oktatásra.
– Úgy éreztük, nyugvópontra került a kisegítő iskola ügye, amikor a metodista egyház elvállalta az orosházi gyerekek oktatását a Képessy utcában – kezdte a történetet Németh Béla. – Az épületet korábban az egyház képviseletében megvizsgálták, és oktatásra alkalmasnak találták. A testület ezzel kapcsolatban elfogadott egy előterjesztést, melynek értelmében ingyen, bérmentve biztosítottuk az épületet az egyház részére, sőt, egy szerény kis átalakítást is felvállalt az önkormányzat. Tettük mindezt annak érdekében, hogy az orosházi sérült gyermekeknek ne kelljen Magyarbánhegyesre utaznia, hanem helyben is megkaphassák a képzést. Mint számomra most kiderült, a Metodista Egyház részéről Iványi Gábor is felmérte az épületet és megállapította, hogy mégsem alkalmas oktatási célokra. Igaz, ők nem 30, hanem 70 gyermekben gondolkodnak. Tehát most visszakerült a kiindulópontra a kisegítő iskola kérdése. Sajnos Orosházának mozgástere ebben a témában már nincs. A megyének és az érintett szülőknek kell valamilyen megállapodást kötniük. Ez vonatkozik a Pacsirta utcai épületre is, hiszen azt még az előző önkormányzattól kapta meg a megye használatra. Tehát azt a szülői felvetést, hogy maradhassanak a gyerekek ebben az épületben, a megyével kell egyeztetni – összegezte Németh Béla. A városvezető nem tartotta járható útnak azt sem, hogy külön épületben legyen az alsó és a felső tagozat mondván, nincs erre a célra megfelelő épülete a városnak.

Információink szerint egyébként nem véletlen a visszakozás az egyház részéről, hiszen a tervezett 30 fős gyereklétszám után nem jár annyi normatíva, melyből meg tudnák oldani az iskola működtetését. Holott éppen ezt vállalták. A közel 70 gyerek után viszont már jár annyi központi pénz, hogy megfelelő színvonalon lehessen ellátni ezt a feladatot. Azonban a város csak az orosházi gyerekek ellátására szerződne, mert úgy látja, hogy a többi településnek kell megoldania az ott élők gondjait, az nem Orosháza feladata. A Képessy utcai épületbe azonban nem fér el 30-nál több gyermek.

Fellángolt a vita az testületben

Az iskolabezárás újra téma lett a képviselők ülésén. A július 2-i tanácskozáson először napirend előtt vetette fel a kérdést Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető. Azonban nem itt, hanem a bejelentések napirendnél tértek vissza rá, hiszen az ügy tovább bonyolódik.
Bogdánffy Csaba szerint a város tehetetlenségét jelzi, ha nem talál megoldást az ügyre. A politikus szerint biztos van olyan épület, mely alkalmas lenne iskolának, végső esetben pedig akár vissza kell venni a mostani épületet.
Németh Béla polgármester azonban nem értette a felvetéseket, és szerinte továbbra sincs mozgástere a városnak.

A testületi ülés iskoláról szóló vitájának részletei ide kattintva olvashatók.

Jobbikos kérdés a miniszternek

A téma a Parlamentet is megjárta. A Jobbik országgyűlési képviselője, Samu Tamás Gergő az iskola bezárása kapcsán Réthelyi Miklóst, a Nemzeti Erőforrások Miniszterét kérdezte.
A Békés megyei politikus arra keresett választ, hogy „miért nem maradhatnak a diákok az 1994-ben felújitott és korszerűsített intézményben, miért akarja a fideszes városvezetés az épületet kiüríteni és hogy ki a felelős azért, hogy Magyarbánhegyesen olyan épületet újítottak fel, amelyen eleve látszott, hogy nem bírják feltölteni?”- olvasható a Jobbik szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.
Réthelyi válaszában kifejtette, hogy „a helyi önkormányzat csak akkor szüntetheti meg, illetve szervezheti át az intézményt, ha az adott tevékenységről továbbra is megfelelő színvonalon gondoskodik, és a gyermekeknek illetve családjaiknak nem jelent aránytalan terhet. Ennek eldöntéséhez be kell szerezni a megyei önkormányzat szakvéleményét. A helyi önkormányzat közoktatási szakértő véleményét köteles beszerezni a tervezett intézkedés véleményezése céljából. Továbbá minden olyan intézkedés, ami sérti a gyermekek egyenlő bánásmódhoz való jogát, semmisnek tekintendő.”
A miniszter nem látja akadályát annak, hogy a felek megegyezzenek, szerinte a jelenlegi helyzetből ez mutathatna kiutat.
Úgy tűnik tehát, hogy a hónapok óta tartó kálváriának még nincs vége. A megye pénzügyi okokra hivatkozva bezárja a Pacsirta utcai iskolát. Orosháza keze megkötve, hiszen 2015-ig a megye kezébe helyezte az iskolát. A szülők ragaszkodnak Orosházához, mint az oktatás helyszínéhez. Többségük nem szívesen utaztatná gyermekét naponta. A pedagógusok sorsa is kétséges, vajon szükség van-e a munkájukra és ha igen, hol? A kisegítő iskola még sincs kisegítve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.