- hirdetés -

Különleges állatokkal és világhírű fellépőkkel megérkezett a kilencvenéves Eötvös cirkusz. Szerdától vasárnapig nézhetjük meg egyedülálló műsorukat.
Kedden már lakókocsik, kamionok sorakoztak egymás mellett a volt KGST piac területén. Az állatok békésen pihentek vagy éppen csemegéztek. Közben a cirkuszi csapat – számuk meghaladja a negyvenet – az 1200 férőhelyes sátrat állította fel.
A cirkusz misztikus világáról Eötvös Lóránd igazgatóval beszélgettünk.
– A tradicionális cirkuszi műsorszámokat kevertük össze modernebb elemekkel. Az Eötvös cirkusz célja, hogy a magyar cirkuszművészet az egész világon elismert legyen, rangját méltó módon képviselje. Sokaknak szokatlan lehet a mi világunk, állandó utazás, fellépések, de mi ebben nőttünk fel, számunkra ez a természetes – hangsúlyozta Eötvös Lóránd.

1892 tavaszán egy cseh cirkuszdinasztia a Winiczky család Magyarországra utazott vándorcirkuszával. A családban volt egy gyönyörű szép leány Johanna, aki műlovarnőként kápráztatta el a nagyérdemű közönséget. Az egyik előadás alkalmával egy nemesi családból származó ifjú látogatott el a cirkuszba, báró Eötvös Ferencz. Az ifjú nemes és a cirkuszos leány egymásba szerettek. Ferencz szülei nem fogadták el a rangon aluli frigy lehetőségét, de a szerelem erősebb volt a szülői akaratnál. A fiatalok titokban összeházasodtak és Ferencz a Winiczky cirkusszal tartott. Házasságukból egy gyermek született 1894-ben Eötvös Nándor Aladár, aki 1920-ban megalapította saját cirkuszát, az Eötvös cirkuszt.

A beszélgetés közben elérkeztünk a cirkuszi műsor egyik számának fellépőihez, a három indiai elefánthoz. Éppen etetés idő volt. Mint megtudtuk, az elefántok nem mai gyerekek. Egyikük közelít az ötvenhez, de a másik kettő is elmúlt már negyven éves – ők hárman testvérek. Koruk ellenére igen jól tartják magukat és az étvágyukkal sincs baj. Naponta ugyanis 4 mázsa szénát esznek és 400 liter vizet is megisznak, ha nagy a meleg. Egyébként nagyon játékosak, egyikük éppen egy magánszámba kezdett, mely a „Hogyan kell egy vödröt elcsenni, kicsit megtaposni úgy, hogy a gazdi ne vegye észre” címet is kaphatta volna.

Az elefántoknak igen jó az étvágyuk (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
– Mindegyikük egy-egy karakter. Az egyikük kicsit félénkebb, a másik épp az ellenkezője, ő már bátrabb, bevállalós fajta. A harmadik pedig egy kicsit különc, de éppen eltérő jellemeik miatt egészítik ki egymást és vállnak különlegessé – emelte ki az igazgató.

Népszerű a cirkusz

Az elefántok szomszédságában „laknak” a muraközi lovak, ők a világhírű cirkuszdinasztia, az itáliai Togni család által bemutatott, lélegzetelállító Lovas-piramis attrakciójának főszereplői. Miközben az állatokat szemléljük a cirkusz népszerűségéről beszélgetünk.
– Legutóbb Hódmezővásárhelyen léptünk fel, telt házzal. Ez is bizonyítja, hogy ma is népszerű a cirkusz. Ez természetesen abból is fakad, hogy mit kap a közönség. Ha egy életre szóló élményt tudunk biztosítani, akkor máskor is megnézik a műsort. Egy-két évente újítjuk meg műsorszámainkat, hiszen egyszer, kétszer meg lehet nézni egy fellépésünket, de háromszor már nem. Magyarországon úgy 16 cirkuszt tartanak nyilván, ebből három számít nagynak. Gyakran utazunk külföldre is, ott nagyobb népszerűség övezi a cirkuszvilágot, persze ez abból is fakad, hogy jobb anyagi körülmények között élnek az emberek. Véleményem szerint a cirkusznak van jövője – osztotta meg velünk Eötvös Lóránd.

Tigriskölykök születtek

A két kistigris ebéd utáni alvása (klikk a képre)
Kicsit távolabb sem mindennapi különlegességeket láthattunk. Hat albínó arab telivér csemegézett éppen, e ritka állatok a világon egyedül csak itt láthatók. Idomárjuk a világhírű Sarah Houcke. Egy másik helyszínen a világon szintén ritkaságszámba menő fehér és rózsaszín tigriseket tekinthettük meg és azt a négy tigriskölyköt, melyek néhány nappal ezelőtt születtek.
– A cirkusz életében is különlegességnek számít a kölykök születése, hiszen „rabságban” ez ritkaság. Sarah éppen ezen a napon vette ki először az anyjuktól, hogy megetesse őket. Az apa, a fehér tigris ezért állandóan fel-alá járkált a ketrecben – osztotta meg velünk az igazgató.
Mint megtudtuk, ez a hét kritikusnak számít, Sarah még éjszaka is kijár a kölykökhöz nehogy az anyjuk kárt tegyen bennük, mert bizony tigriséknél ez előfordulhat.

Van mááááásik

E különleges állatokból és más attrakciókból áll össze az egyedülálló és felejthetetlen élményeket nyújtó Eötvös cirkusz műsora. Természetesen Eötvös Lóránd is a fellépők között van, aki Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, a párizsi és a budapesti cirkuszfesztiválok díjnyertes zsonglőr-virtuóza.
Emlékeznek a Jászai-díjas, érdemes művész zenebohóc Eötvös Gáborra, aki az immár szállóigévé vált „Van máááásik” produkcióval lett világhírű? A legenda tovább él! Fia, ifj. Eötvös Gábor édesapja nyomdokaiba lépett és ezzel a felejthetetlen műsorszámmal lép fel. Érdemes megnézni!

Jubileumi gálaműsor az Eötvös Cirkuszban – világszámok a porondon!
Gyerekek! Kicsik és Nagyok! Gyertek szórakozni a cirkuszunkkal utazó Magic World Gyermek Kalandparkba. Várunk titeket június 30-tól július 4-ig délelőtt 10 órától egész nap.
Helyszín: Orosháza, Kiss István gödör (volt KGST piac)
Előadások időpontjai: szerda, csütörtök és péntek 19 óra, szombat 15 és 19 óra, vasárnap 17 óra. Pénztárnyitás: 10 órakor. Információ: + 36 (70) 402-0325

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.