- hirdetés -

Csorváson Szent Iván estéjén immár hagyományosan ugrásra gyűltek a parkba mindazok, akik a varázslatos tűz erejét a megtisztulásra, a jövő biztosítására kívánták felhasználni.
A tűzugrás előtt a könyvtárban és annak színpaddá kinevezett lépcsőjén zajlottak a programok, amelyek legfontosabb szervező eleme, hogy főleg helybéliek mutatkoztak be különböző műfajokban, de legalábbis a helybéliek szórakoztatására. Volt gyermekeknek szóló műsorrész, és kézműves foglalkozás, énekkel, (saját) verssel is felléptek ifjak és idősek, és sokak örömére az ún. felolvasószínház újabb tréfás jeleneteit is bemutatták a felnőtt színházcsinálók.
A Szent Iván éj megünneplése a könyvtárosok kezdeményezésére indult el, és vált egyre ismertebbé a harmadik évre. Azt bizonyítva, hogy a kis településeken még működik a könyvek házának azon szerepe, hogy összehozza és együtt tartsa a hasonlóan gondolkodókat. Szándékosan nem csatlakoztak a Múzeumok éjszakája hétvégéhez, hiszen ez az esemény a közeli nagyobb városokba vonzza a közönséget.

Repülni a tűz felett (klikk a képre) Fotók: Abonyi Attila
Csorváson mindig június 24-én, valóban az év legrövidebb éjszakáján térnek vissza a pogányoktól származó tűzugráshoz, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen (idén már másfél százan) fogtak fáklyát a könyvtár előtti lelkesítő dobszó után, és vonultak a Szent István-kúthoz. A tartalmas, tevőleges együttlétet megtapasztalva közösen élesztettek fel a középkorban is élő hagyományt.
Érdekes adalék, hogy az estre kitelepült a zsenge hajtásait bontó csorvasfm rádió kétfős stábja is, a fellépők ezen az úton is ismertté válhattak a helybéliek körében a velük készült interjúk révén.
A fellépők és támogatók teljes névsora a későbbiekben a könyvtár honlapján elérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.