- hirdetés -

Az orosházi ifjak, gyerekek, csecsemők, anyukák védőnői kaptak emléklapot a polgármestertől. 95 éves a szervezett védőnői szolgáltatás Magyarországon.
Napjainkban megnőtt a védőnők munkájának fontossága, hiszen a születésszám csökkenő tendenciát mutat (Orosházán évente kevesebb, mint 250), egyre nagyobb kihívást jelent a gyermekeket, fiatalokat is fertőző szenvedélybetegségek legyőzése és megelőzése, az élet és az egészség értékének tudatosítása. Tapasztalatuk szerint a családokban ma is sok segítséget kapnak az édesanyák, de gyakran használják az internetet is.

Kevés pénz és a hivatástudat

Németh Béla elismeréseket adott át a védőnőknek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A védőnők sok esetben születéstől 14 éves korig követik figyelemmel egy gyermek sorsát, amely sok esetben az általános társadalmi változások lecsapódásának jegyeit is magán hordozza. Manapság egyre gyakrabban az elszegényedés nyomait viselő családok problémájával találkoznak, amelyeken segíteni nem tudnak, de a bajok mentális és lelki feldolgozásához megpróbálnak hozzájárulni.
Orosházán 11 védőnői körzet működik, a területi védőnők mellett két ifjúsági védőnő is tevékenykedik, akik munkája a középiskolásokra és gimnazistákra korlátozódik. Mindannyian az ÁNTSZ szakmai felügyelete alatt, közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznak. Egy védőnő mintegy 500 gyermekre figyel, az ellátással együtt járó egyre gyarapodó adminisztrációs terhekkel együtt. Ha ezzel párhuzamba állítjuk a törvény biztosította 80-100 ezer forintos fizetéseket, belátjuk: nagyfokú ember- és gyermekszeretet, hivatástudat és szakmaszeretet szükséges a pályán maradáshoz. Ezt köszönte meg az emléklap átadásával a polgármesteren keresztül a város képviselő-testülete.
A 2010-es év azért vált jubileumi évvé hazánkban, mert 1915. június 13-án alakult meg az Országos Stefánia Szövetség az anya- és csecsemővédelem szervezésére. Ettől az időponttól datálható a védőnői szolgáltatás alapfeladatainak szervezett ellátása.

Védőnőink:
Dupsi Rita, Csordásné Széll Angelika, Lacziné Ficzere Erika, Mokcsayné Kovács Anikó, Nádasdyné Kunos Éva (csoportvezető), Molnárné Virág Ágnes, Rábainé Dani Anikó, Patakfalvi Katalin, Óvári Judit, Benkő Ágnes, Korcsik Kornélia, Lánczi Katalin, Szávics Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.