- hirdetés -

A legenda szerint 1900-ban egy borkereskedő vállalta magára hat tanyasi iskola, köztük a cinkusi felépítésének költségeit. No, nem önként – adócsaló volt, Hódmezővásárhely így büntette meg.
Tizedik alkalommal koszorúztak 2010. június 23-án az 1974-ben bezárt cinkusi iskola falán elhelyezett emléktáblánál a Cinkusiak Baráti Körének tagjai. Azonban nem csak ezért volt különleges a szerda esti esemény.
– 110 évvel ezelőtt, 1900-ban épült fel a cinkusi iskola. Áprilisban elkezdték, novemberben befejezték az építkezést. Az iskolát Hódmezővásárhely városa építette, megteremtve ezzel akkor a cinkusi, tatársánci tanyavilágban élő gyerekek tanulási feltételeit. A legenda szerint, egy borkereskedő adót csalt. Vásárhely városa megbüntette: arra kötelezte, hogy vállalja magára 6 tanyasi iskola felépítését – tudtuk meg Deák Györgytől, az egyesület elnökétől.

A Cinkusiak Baráti Köre elődjének az 1926-ban alakult, 1949-ben betiltott Cinkusi Kisgazda Olvasókört tekinti.

A 16 tanyai néptanító és az egykor itt tanult diákok nevében az egyesület emlékdiplomát adott át Vásárhely városának, így köszönve meg ezt a cselekedetet. A diplomát a legendás néptanító Urszuly János fia, a szintén pedagógus Urszuly Péter, valamint Deák György adta át Hódmezővásárhely alpolgármesterének, Kószó Péternek. Az ünnepi megemlékezésen Németh Béla polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket.

Urszuly Péter, Kószó Péter és Deák György (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az 1974-ben bezárt iskola jelenleg az Orosfarm Zrt. irodaépülete, a zrt-nek köszönhetően másfél éve új köntösben várja vissza évről-évre az egykori diákokat. Akik jönnek is: emlékezni a tanítókra, pajtásakra, a csínytevésekre, a gyermeklét örömeire és a modern oktatási módszerekre – tudtuk meg Deák Etelka, egykori cinkusi diáktól. A modern módszerek Urszuly János nevéhez kötődnek. Ő volt az, aki magnetofon, bekábelezett padok, diavetítő segítségével oktatott. Volt egy ún. feleltető gép is, aminek lényege, hogy a felelőt egy osztálytársa pontozta, a tanító pedig nem csupán a felelőt, hanem az értékelőt is osztályozhatta.

Urszuly János a helyi pedagógus társadalom kiemelkedő alakja tavaly törzsgárda elismerést kapott.

Az emlékezők az egykori Cinkusi Kisgazda Olvasókör épületén elhelyezett emléktáblánál is koszorúztak, Szenti Tibor, vásárhelyi író, néprajzkutató megemlékezését követően. Hetedik alkalommal adták át a vándorserleget a kardoskúti iskola pályázat győztes tanulójának: idén Kocsány Kittié az elismerés, egyben Kószó Péter meghívása. Kitti egy napot tölthet a vásárhelyi városházán. Kószó alpolgármester a Magyarság tábor résztvevőit is meghívta, nekik strandolás lesz a program.
Idén első alkalommal a Cinkusiak Baráti Köre átadta az Év szponzora díjat. Az egyesület tagja, Ágoston Lajos vehette át az elismerést. 10 éves töretlen segítségéért pedig az OrosFarm Zrt. kapott elismerést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.