- hirdetés -

Az oktatás és közművelődés területén hosszú éveket eltöltött szakemberek törzsgárda elismerését tartották csütörtökön a művelődési házban.

Mintegy 80-an kaptak emlékplakettet, oklevelet, virágot és figyelmet a közösségtől, amelyet hosszú évek óta szolgálnak, hiszen szakmájuk valóban szolgálatot kér tőlük.

Elhivatottság és gyerekszeretet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Elhivatottság és gyerekszeretet

Törzsgárda tagokká válnak azon közalkalmazottak, akik az oktatás  és közművelődés területén 15, 20, 25, vagy ennél hosszabb ideje dolgoznak, munkaviszonyuk megszakítása nélkül. Orosháza Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 182/1992(VI.12.) Kt.sz. határozata alapján részesíti elismerésben őket.

Bronz, ezüst és arany plakettet kaptak az érintettek, az eltöltött idő függvényében, és külön elismeréseket, akik 50 éve, vagy annál régebben vették át diplomájukat.

Az ünnepségen a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusainak és növendékeinek műsorát láthattuk, majd a polgármester mondott köszöntőt. Németh Béla a pedagógus hivatás nehézségeire hívta fel a figyelmet, többek között a gyakran változó szabályok miatti állandó útkeresést említette.

Szóba hozta néhány jelenlegi újítás veszélyeit, valamint a karcsúsodó állami források okozta gondokat is. Elismeréssel szólt azokról, akik a gyermekek nevelését tartják életcéljuknak, megköszönte a pedagógusok családjainak is a támogatást, amellyel segítik a nemes feladat teljesítését. Kihangsúlyozta, hogy a rendszerváltás utáni első képviselő-testület egyik első határozata tette lehetővé, hogy a felnövekvő generációt szolgálókat kitüntethessék.

Tanárnak lenni gyönyörű, de korántsem könnyű hivatás
Tanárnak lenni gyönyörű, de korántsem könnyű hivatás (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Gondoljunk csak bele, milyen életről mesélhetnek azok, akik 1944-ben, ’49-ben, netán ’59-ben voltak – mai szóval élve – pályakezdők. Ha nehézségekről beszélünk ma, hát akkor is voltak gondjaik a kezdő pedagógusoknak, egészen mások, mint a maiaknak.

Sebesi Károlyné a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott  pedagógusa óvónői oklevelét 50 éve, 1959-ben vehette át az állami Óvónőképzőben Gyulán.

Oszadszky Róbertné tanítói oklevelét 1949-ben a Szarvasi Luther (Állami Népiskolai) Tanítóképző Intézetben szerezte. Önéletrajzában így vall magáról: „A jó utat megjártam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam.”

Germán Endréné tanítói oklevelét a Kőszegi Tanítóképző Intézetben, 1944-ben szerezte.

Urszuly János a helyi pedagógus társadalom kiemelkedő, emblematikus alakja diplomáját 65 évvel ezelőtt szerezte meg a kiskunfélegyházi Állami Tanítóképzőben.

Bozsek Endréné tanító oklevelét 70 évvel ezelőtt, 1939-ben kapta meg Szarvason.

Tóth Lenke
Népiskolai tanítói oklevelét 1939-ben, 70 éve szerezte meg a szarvasi Evangélikus Luther Tanítóképző Intézetben. Fordulatos életútja sokfelé vitte az országban, 1955-től Orosházán dolgozott. Egészen 80 éves koráig, 1999. május 31-ig kántorként szolgált az orosházi Evangélikus Egyházközségben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.