- hirdetés -

Hack János orosházi vak fiatalemberrel elindultunk a városban és feltérképeztük milyen problémákkal találkozik nap mint nap.
Hack János tíz évvel ezelőtt, amikor teljesen elveszítette a látását úgy döntött: nem fogja leélni az életét a négy fal között. Sorstársai közül ugyanis sokan ezt választják. Nyolc évvel ezelőtt segítőtársat is kapott maga mellé, Borsot a vakvezető kutyát. Ő pótolja János látását. Elkísértük egyik útvonalán és mi is láthattuk azt, mennyire nem könnyű a látássérült emberek élete.
httpv://www.youtube.com/watch?v=2XRwcHyLux0&feature=player_embedded
A videóban bemutatott problémák csak néhány azok közül, melyek egy látássérült ember mindennapjait nehezítik. Sétánk során azt tapasztaltam, hogy bizony, nem figyelünk egymásra. Sokan észre sem veszik a vakvezető kutyát és a fehér botot. Sietnek, éppen hogy nem mennek neki a vak fiatalembernek.

Válaszok a miértekre

Az utunk során tapasztalt hibákra rákérdeztünk az illetékeseknél. A vakvezetős sáv helytelen kialakításáról és az információs térkép feliratozásáról Bagi Lászlót, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályvezetőjét kérdeztük. Elmondta, a problémát jelezték a kivitelezőnek, aki rövid időn belül a hibák kijavítását ígérte.
A buszállomás vezetőjénél, Rédecsi Zoltánnál a nem működő hangosbemondóról érdeklődtünk. Mint mondta, a mostani esős, viharos időjárás szokott problémákat okozni, ugyanis a rendszer internetes kapcsolaton keresztül működik. A forgatás napjának délelőttjén is ilyen időjárás volt, így Rédecsi Zoltán véleménye szerint ez okozhatta azt, hogy nem működött a hangosbemondó.
A lámpás gyalogátkelőhelynél az átkelést segítő hangjelzés olykori „némaságáról” Lakner Pált, a Magyar Közútkezelő Kht. Orosházi üzemmérnökségének vezetőjét szerettük volna megkérdezni, ő azonban szabadságon van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.