- hirdetés -

Ezt a címet viseli az a karikatúra-kiállítás, melynek célja egyrészt az, hogy rávilágítson az időseket fenyegető veszélyekre, másrészt pedig, hogy bizalmatlanná tegye őket az idegenekkel szemben.
A Családsegítő Szolgálat épületében, a Hajnal utca 1. szám alatt karikatúrákból nyílt kiállítás június 7-én. A tárlat negyven képen keresztül mutatja be azt, hogy melyek a leggyakoribb sérelmek, melyek az időseket fenyegetik.
Bátkai Miklós rendőrszázados a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályától érkezett a kiállításra.
– A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hosszabb ideje kiemelt figyelmet fordít az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Ennek oka, hogy az idősebb korosztály tagjai életkori sajátosságaik miatt nem minden esetben képesek az őket fenyegető bűncselekmények elleni hatékony védekezésre. Az ilyen irányú tevékenységünket több területen folytatjuk, így például szóróanyagokkal, plakátokkal próbáljuk felhívni a figyelmet a veszélyekre, tanyaprogramot folytatunk a tanyán élők biztonsága érdekében, akiket folyamatosan látogatunk. Felvettük a kapcsolatot a megyében található nyugdíjas klubokkal, és felajánlottuk tájékoztató előadások megtartását – tudtuk meg a századostól.

Humorral a bűnmegelőzésért (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Humorral a bűnmegelőzésért (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Új kezdeményezés a Boros Béla karikaturista munkáiból összeállított kiállítási anyag, amit Bátkai Miklós rendőrszázados előadása egészített ki.

Komoly téma humorral fűszerezve

A rendőrkapitányság azért választotta újításként a karikatúrák műfaját, mert ezek jól és könnyen értelmezhető képek. Emellett egy kicsit vicces formájúak is, így még hatásosabbak, közérthetőbbek és talán maradandóbb élményt is nyújtanak azoknak, akik megtekintik őket. Halustyik Éva, a Családsegítő Szolgálat vezetője elmondta, két héten keresztül tekinthetik meg az érdeklődők a munkákat. A cél az áldozattá válás megelőzése, a bűnmegelőzés.
Boros Béla hivatásos reklámgrafikus és karikaturista. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság felkérésére készítette el a 40 képet. Az OrosCafénak elmondta, hogy bár „munkának” indult az egész, mégis az alkotás közben nagyon megszerette  a témát. Ötletei főként valós történetekből eredtek, a hírekben hallott esetek alapján dolgozott. Eleinte nehéz feladatnak tartotta, hogy egy ilyen komoly témát vicces formában dolgozzon fel. Emellett úgy értékelte, hogy ez egy kicsit „fájdalmas humor”, akárcsak a DADA-karikatúrái. Azonban mindenképpen hasznosnak találja a kiállítást, hiszen saját tapasztalatai is alátámasztják azt, hogy a képek hatással vannak az idősekre.
Egyes képek akár ötleteket is adhatnak az időseknek.
– Az „Özvegy Kovácsné” névtábla helyett rakja ki ajtajára három férfi nevét, akik alatt a fegyőr, utcai harcos ob, és kung fu világbajnok titulus áll.
Más képek a naivitásra hívják fel a figyelmet:
A képen egy idős néni lakásának ajtajára írva a következő felirat található:
– Kulcs a lábtörlő alatt. (Mama)
Erre a válasz:
– Kösz, visszaraktam. (Betörő)

Vándorkiállításról van szó, ami járt már Csabacsűdön, Újkígyóson és Békésszentandráson is. Orosházáról június 21-én indulnak tovább a karikatúrák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.